7 C
Kotor

Slušaj online radio

ANIMA: “Stop terorizmu Hamasa – Stop agresiji Izraela”

ANIMA

Povodom 9. novembra – Dana borbe protiv fašizma i antisemitizma ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje organizuje akciju “Stop terorizmu Hamasa – Stop agresiji Izraela” u srijedu 8. novembra u 17 sati, na Trgu od oružja u Kotoru.

“Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma – 9. novembar, obilježava se u znak sjećanja na Kristalnu noć (“Kristallnacht”) 1938. kada je u Njemačkoj počeo progon jevrejskih građana i građanki. Ovaj datum danas se smatra simboličkim početkom Holokausta, politike sistematskog ubijanja miliona ljudi i podsjeća nas da Holokaust nije počeo sa deportacijama i koncentracionim logorima, nego se razvijao korak po korak. Nacistička propaganda, govor mržnje protiv Jevreja i zakoni koji su lišavali jevrejske građane njihovih prava, bili su prvi koraci koji su postepeno vodili do ubijanja miliona, ne samo Jevreja.

Danas se svijet suočava sa patnjom i stradanjem nedužnih kao rezultatom militarizacije, dehumanizacije i brutalne borbe za nadmoć u svijetu. Nakon Ukrajine svijet je suočen sa terorom Hamasa, ali i sa beskrupuloznom silom Izraela. Potomci žrtava nacizma i antisemitizma, svjedoče nasilje vlastite države nad nemoćnima. Žrtve genocida su u situaciji da vrše genocid. Ljudskost je prozvana i ugrožna. Nema opravdanja za rešavanje konflikata nasiljem, nema opravdanja za razvoj vojne sile, nema opravdanja za masovne zločine nad nemoćnima, za uništavanje gradova i ubijanje žena i djece. Osvajanje i porodbljavanje ljudskih i prirodnih resursa se mora zaustaviti.

Sutra je još hiljade mrtvih, očajnih i bespomoćnih, bez doma i bez nade. Ubijanje i razaranje mora stati.

Zaustaviti rat odmah”, poručuju iz Anime.

Najčitanije