10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Animiranim filmom edukovati će turiste o pravilima ponašanja u Dubrovniku – dobra ideja za Kotor, Budvu, H.Novi……

Kako se treba ponašati u Dubrovniku? Odgovor je stigao u animiranom filmu kojim se posjetiocima daje do znanja kakvo ponašanje je u gradu nepoželjno. Nastavak je to projekta Grada Dubrovnika i Turističke zajednice pod nazivom “Respect the city” ili “Poštujmo Grad”.

Nekulturno ponašanje gostiju sve češće izaziva ogorčenje Dubrovčana.

– Pitanje nedoličnog odijevanja, konzumacije hrane na spomenicima kulture i slično. Dakle, to je nešto što ne možemo dopuštati i što ćemo naravno u skladu sa našim mogućnostima komunalnog redarstva uvijek kažnjavati i upozoravati, rekao je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

Nijemi animirani film prikazivat će se na svim letovima Croatia Airlinesa, svim kruzerima koji dolaze u Dubrovnik, u gruškoj i Zračnoj luci… U filmu se upozorava i na buku kotačića kufera.

– Namjera nam je reći im da je to problem, posebno u ranim jutarnjim satima. Kuferi proizvode buku i kad mi educiramo ljude, kad im pokažemo što mi očekujemo od njih, onda će sigurno intenzitet toga biti manji, istaknuo je gradonačelnik Franković.

U pripremi je prikazivanje dvominutnog filma i na letovima drugih kompanija, ali i u hotelima. Cilj nije kažnjavanje nego edukacija gostiju.

Dubrovnik – foto Boka News

– A ta edukacija, ponovna edukacija turista u cijelom svijetu je zaista nešto što je sad in, jer ovo nije problem koji ima samo Dubrovnik, nego je problem koji ima cijeli svijet, svi gradovi u svijetu, sve bitne destinacije u svijetu, rekao je Miro Drašković, direktor TZ-a grada Dubrovnika.

Na film je utrošena gotovo 21 i pol hiljada eura, a sve kako bi se – istini za volju – manji broj gostiju naučilo osnovnoj kulturi.

– Ja mislim da se nitko tako doma ne ponaša, samo se malo razulare kad dođu na odmor. Prema tome, moramo ih podsjetiti da bi bilo lijepo od njih da se ponašaju u našem gradu isto tako kako se ponašaju i doma, rekao je Drašković.

Jer sve dolazi od kućnog odgoja.

Izvor:HRT

Najčitanije