26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Anketa  Boka News-a: Vakcinu protiv korona virusa primilo bi oko 60% građana

Vakcina – foto Hina-EPA

Više od 62% građana se izjasnilo da će primiti vakcinu protiv Covida-19, a  59% građana vjeruje da će vakcina biti efikasna, pokazala je anketa koju je sproveo portal Boka News.

Više od polovine, odnosno 53% anketiranih, izražava bojazan zbog nuspojava vakcinacije.

Zanimljiv je podatak da samo 29% anketiranih smatra da će nakon vakcinacije biti potpuno bezbjedni.

Na pitanje da li vakcinacija treba da bude obavezna za sve građane, 40% građana se izjasnilo pozitivno.

Ministrica zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović u petak 15. januara je na pres-konferenciji za novinare, povodom predstavljanja Nacionalne strategije za imunizaciju protiv COVID-a 19, kazala da ne može da precizira datum kada će početi vakcinacija u Crnoj Gori.

„Mi se nadamo, ukoliko ovim tempom budemo nastavili, da ćemo započeti vakcinaciju u Crnoj Gori u terminu koji je predviđen, a to je krajem januara, početkom februara“.

Ona je kazala da su u toku intenzivni pregovori oko dolaska vakcine u Crnu Goru.

„Vode se veoma intenzivni razgovori, bilateralni, sa svim pojedinačnim proizvođačima i zemljama, paralelno sa COVAX i inicijativom Evropske komisije za pomoć zemljama Zapadnog Balkana“, navela je Borovinić Bojović.

Boka Kotorska – covid foto Boka News

Epidemiolog instituta za javno zdravlje (IJZ) Dragan Laušević kazao je da su u prioritetnoj grupi za vakcinaciju štićenici domova za stare i institucije za smještaj osoba sa težim poremećajima u razvoju, kao i osoblje koje tamo radi. Kako je naveo, druga prioritetna grupa su zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane od koronavirusa i osobe starije od 80 godina.

Vakcina, kako je kazao, neće biti obavezna i „niko se ne pritiska da bude vakcinisan“.

Komentarišući to što Montefarm i domovi zdravlja nemaju laboratorijske zamrzivače za duboko zamrzavanje između 20 i 80 stepeni za prihvat, čuvanje i distribuciju vakcina, Laušević je odgovorio da nema nikakvog razloga za brigu. On je rekao da Crna Gora već ima odgovarajuće kapacitete, u slučaju da dobije neke hitne isporuke vakcine, odnosno da ima tri mjesta na kojima može da drži vakcine na temperaturama potrebnim za Fajzerovu vakcinu: jedno mjesto u IJZ-u, drugo u Zavodu za transfuziju i treće u Biotehničkom institutu.

On je dodao da je Montefarm započeo proces hitne nabavke zamrzivača za vakcine.

„Nama su zamrzivači za te vakcine neophodni samo na centralnom nivou i oni nijesu planirani na opštinskim nivoima“, naveo je Laušević.

Anketa koju je sproveo Portal Boka News dio je projekta Media for All čija je svrha da pruži podršku medijima u regionu Zapadnog Balkana i omogući im da se uz pomoć obuke, stručne mentorske i finansijske podrške, bolje povežu sa građanima i pruže im širi spektar medijskog sadržaja za aktivno izvještavanje.

Projekat Media for All, realizujemo uz podršku Britanskog savjeta, Vlade Velike Britanije i partnerske organizacije BIRN.

Izvor:Boka News

Najčitanije