17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Antičko pomorstvo i ribarstvo otoka Visa u Kotoru

Arheološki muzej iz Splita priredio je u petak u Pomorskom muzeju Crne Gore iz Kotora izložbu „Iz grada isplovi ovog“ o antičkom pomorstvu i ribarstvu Visa.

Izložba autora Borisa Čarga, voditelja arheološke zbirke Issa-Arheološki muzej Split, predstavlja antičko pomorstvo i ribarstvo otoka Visa. Naziv izložbe „Iz grada isplovi ovog“ početni su stihovi s nadgrobnog spomenika isejskog junaka Kalija, koji je stradao u borbi s Ilirima.

U ime domaćina goste i posjetioce pozdravio je direktor Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor Andro Radulović, koji je podsjetio da je saradnja Pomorskog muzeja i Arheološkog muzeja iz Splita započeta još 2017. godine izložbom „Ljudi od željeza na brodovi od drva”.

“Palata Grgurina pravo mjesto da se predstavi ova kompleksna i sveobuhvatna izložba. Siguran sam da će ova izložba i kvalitetni katalog koji je prati, pomoći stručnoj javnosti da bolje razumije razmišljanje antičkog čovjeka i njegovo shvatanje mora i pomorstva”, kazao je Radulović.

Antičko pomorstvo i ribarstvo otoka Visa u Kotoru

“Izložba je podijeljena u nekoliko segmenata, o Jadranu koji je pozornica i Boke i Visa i svih jadranskih otoka, izložba govori spomenicima koji su nađeni na Issu, o plovidbi, amforama, o ribolovnim alatima. Uz pismenost, stari su Grci na Vis donijeli i uporabu novca, demokratiju, katastar, umjetnost i što je najvažnije za našu priču, veliko znanje o ribarstvu. Kad se pogledaju nalazi udica na paleolitiskim lokalitetima iz starog kamenog doba vidite da je oblikom koštana udica koja je ostala sačuvana manje više identična današnjoj, dakle taj alat je dosita genijalan ljudski izum, on svojoj svrsi i svojim oblikom služi od paleolitika do danas na isti način”, kazao je autor izložbe Čargo.

“Izložba govori o izvorima kako su u Antici percipirali more, kako su lovili, na koji način su lovili ribu, antički utezi za mreže pokazuju koliko su ribarski alati slični današnjima i kako se ribarsko znanje i umijeće na Visu čuvalo tisućama godina “, dodao je.

Zanimljivost je da se dio izloženih predmeta prvi put javnosti prikazan upravo u Pomorskom muzeju Crne Gore, Kotor, djelimično očuvani reljef s prikazom Tritona I. – II. st., riblji tanjir oslikan u crvenofiguralnoj tehnici IV. st. pr. Kr., olovni utezi.

Antičko pomorstvo i ribarstvo otoka Visa u Kotoru

Izložbu je otvorila arheologinja iz Kotora Vilma Kovačević, koja je povukla paralelu između Boke Kotorske i Visa, koja je kazala da kroz izložbu autor govori o našim precima, prije svega o čovjeku, kako je živio kroz predmete koje je stvarao, kako se hranio, čime se bavio…

Antičko pomorstvo i ribarstvo otoka Visa u Kotoru

Direktor Arheološkog muzeja iz Splita Damir Kliškić podsjetio je brojne posjetioce da je naučnim skupom krajem septembra o Saloni službeno označen početak proslave 200 godina te ustanove koji će se obilježavati brojnim izložbama i naučnim skupovima tokom naredne 2020.

Najčitanije