20 C
Kotor

Slušaj online radio

Antivakseri i dio roditelja upali u školu na sjeveru Hrvatske

Maska škola,student

I Hrvatska je doživjela prvi nasilni incident protivnika epidemioloških mjera, odnosno antivaksera. Desetog septembra upali su u jednu osnovnu školu u hrvatskom Zagorju, a incident su pokušali ponoviti i 13. septembra, ali ih je prisutnost interventne policije spriječila.

Ministar prosvjete Radovan Fuchs nazvao je “hordom” grupu roditelja i antivaksera koji su 10. septembra upali u osnovnu školu u Krapinskim toplicama, pedesetak kilometara sjeverno od Zagreba, nakon što nije prihvaćen zahtjev jednog roditelja da njegov sin, učenik osmog razreda, bude u školi bez maske.

Maske su obavezne u zajedničkim prostorijama i na hodnicima.

Tokom upada antivaksera, spremačica je lakše povrijeđena.

“Sigurno nije bilo lijepo ni onim malim učenicima, ni srednjim gledati provaljivanje u školu, vikanje i vrijeđanje. To je nedopustivo i to se ne smije i neće događati u budućnosti. Ja sam u izravnoj koordinaciji i dogovorima sa ministrom unutarnjih poslova i policija će u skladu sa svojim ovlastima osigurati ono što je propisano zakonom”, poručio je ministar Fuchs nakon posjete ovoj školi.

Podsjetio je da su javna okupljanja i prosvjedi pored škola i vrtića izričito zakonski zabranjeni, dok se u njima nalaze djeca.

Dva zaštitara koje je angažirala Krapinsko-zagorska županija kao osnivač škole bit će na ulazu u zgradu tako dugo dok to bude potrebno, kazao je.

Za učenike viših razreda osnovne škole nošenje maske obavezno je dok borave u zajedničkim prostorijama i na hodnicima škole.

Antivakseri su i 13. septembra pokušali izazvati incident – isti učenik je odbio staviti masku, pa je ispraćen iz zgrade, na što su krenule reakcije okupljenih – ali ih je interventna policija koja je osiguravala školu legitimirala i oni su se razišli.

Najčitanije