17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Antun Sbutega predstavlja svoj slikarski opus – ulja na platnu iz ciklusa „Itaka“

Izložba – A. Sbutega

Izložba slika pod nazivom „Itaka“ autora Antuna Sbutege biće otvorena  u srijedu, 2. avgusta u 20 sati  u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru.

Dvadeset slika izrađenih tehnikom ulje na platnu nastale su tokom proteklih trideset pet godina i tematski su vezane za Boku Kotorsku koja je za autora predstavlja životnu luku – Itaku.

Na platnima su prikazani pejzaži Boke, more, brda, nebo, galebovi, golubovi, crkve, palaci, trgovi, palme, njeni jedrenjaci, paroborodi, scene karnevala, kupačice, kao i njena duhovna dimenzija, Bogorodica, anđeli i sveci. Riječ je o figurativnom slikarstvu koje preko prikazivanja fizičke dimenzije ima pretenzije da pronikne u metafizički prostor.

Autor pokušava da transcendira prikazanu stvarnost, da se poveže sa arhetipskim prostorom kolektivno nesvjesnog, oniričkog, uspostavi sintezu racionalnog i iracionalnog, kao i vremensku sintezu, povezujući razne vremenske slojeve, u težnji da probije opnu koja dijeli hronološko vrijeme od vječnosti, s dozom poetske nostalgije, najavljuju iz Muzeja.

/M.D.P./

Najčitanije