25.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Aprcović nezakonito postavlja rukovodioce u Opštini Kotor?

Kotor – foto Boka News

Više odbornika u SO Kotor i bivši predsjednik te Opštine Vladimir Jokić (Demokrate), uputili su juče inicijativu Ministarstvu javne uprave i ministarki Suzani Pribilović (DPS) da Upravna inspkecija što prije izvrši vanredni inspekcijski nadzor u kotorskoj Opštini.

Vlast u Kotoru trenutno drži DPS sa svojim partnerima sa državnog nivoa SD, LP i HGI, uz podršku u lokalnom parlamentu odlučujeg glasa odbornice SDP Brune Lončarević. Nakon što su oni ipo drugi šput nedavno smijenili Jokića i za predsjednika Opštine izabrali šefa kotorskog DPS Željka Aprcovića, novi gradonačelnik je postavio DPS-u i SD-u bliske nove kadrove na čelo više opštinskih organa.

Tako je Aprcović za vršioca dužnosti direktora Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, imenovao Zorana Mrdaka; za v.d. Glavnog administratora Milenu Kašćelan; za v.d.  sekretara Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije Iva Maguda; za v.d. sekretara Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove, Davora Maguda; za v.d. sekretara Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Marinu Dulović i za v.d. sekretara Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Tamaru Lompar.

“Niti jedno od navedenih lica u trenutku imenovanja nije bilo u radnom odnosu u organima lokalne uprave, pa samim tim nije ni moglo biti imenovano za vršioca dužnosti, tj imenovano je suprotno odredbama člana 61. Zakona o državnim službenicima i namještenicima i člana 124. Zakona o lokalnoj samoupravi…. Nesporna je činjenica da u organima lokalne uprave kao i u Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora postoje službenici koji ispunjavaju uslove u smislu stava 3 gore citiranog člana, a što upravni inspektor može utvrditi uvidom u dosijea zaposlenih u lokalnoj upravi. Imajući to u vidu jasno je da se nisu stekli uslovi da predsjednik Opštine za vršioca dužnosti imenuje ili postavi bilo koje lice koje drugo lice u smislu stava 4 gore citiranog člana, već samo i isključivo lokalne službenike, što čini sva gore navedena imenovanja i postavljena nezakonitim.”- piše pored ostaloga, u inicijativi za vanredni inspekciji pregled u Opštini Kotor, a koju su MJU juče podnijeli Jokić i odbornici Demokrata Dragan Šepeljm, Tatjana Crepulja, Goran Jovanović, Aleksandar Čolo i nezavisni odbornik  Dejan Pejović.

U dopisu ministarki Pribilović i generalnoj direktorici Direktorata za lokalnu upravu Jadranki Vukčević, oni navode da je okviru organa lokalne uprave u Kotoru “došlo do imenovanja vršilaca dužnosti glavnog administratora i visoko rukovodnog kadra i to svih sekretara sekretarijata i direktora Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, sve suprotno odredbama člana 61. Zakona o državnim službenicima i namještenicima i člana 124. Zakona o lokalnoj samoupravi, kao i drugim zakonskim odredbama”. Stoga traže reakciju Upravne inspkecvije MJU kako bi se utvrdilo kršenje zakonsih odredbi  ali i izvršila “kontrola da li imenovana i postavljena lica ispunjavaju zakonom predviđene uslove za obavljanje poslova na koja su imenovana i postavljena.”

“Sa naprijed navedenog zahtjevamo da upravni inspektor u što hitnijem roku izvrši vanredni inspekcijski nadzor nad svim imenovanjima svog visoko rukovodnog kadra u opštini Kotor, sačini zapisnik i preduzme sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se poništile poslijedice ovakvih pravnih akata i zabranilo dalje obavljanje funkcije nezakonito imenovanim i postavljenim licima.”- stoji u dopisdu Pribilovićki i Vukčevićevoj uz podsjećanje da je ranije, na inicijative lokalnog odbora DPS kao i njenih lokalnih funkcionera, Upravna inspekcija vršila više vanrednih i kontrolnih inspekcijskih nadzora u Kotoru dok je na vlasti bila koalicija prerdvođena Demokratama, “uvijek reagujući hitno po podnijetoj inicijativi.” Naglašavaju i da je Upravna inspekcija zapisnikom u januaru prošle godine utvrdila da je tadašnji gradonačelnik Vladimir Jokić postupio po ranijem nalogu inspekcije i otklonio sve prethodno, u julu 2017. konstatovane nepravilnosti prilikom imenovanja i zapošljavanja lica u organima lokalne uprave.

“Ministarko Pribilović, imajući u vidu Vaše postupanje u ranijem periodu, kada ste Vaše ministarstvo svojom voljom stavljali u službu lokalnog DPS-a, ignorisali predsjednika Opštine i predsjednicu Skupštine, što je kulminiralo flagrantim kršenjem zakona i ustava na sjednicama Vlade u junu mjesecu, a sve u cilju preuzimanja vlasti u opštini Kotor političkom korupcijom, uvjereni smo da ni ovog puta nećete postupati u skladu sa zakonom, tj. da ćete učiniti sve da ne dođe do vanrednog inspekcijskog nadzora, iako ste u prethodnom periodu i na „anonimne“ inicijative slali inspektore po hitnom postupku. Imajući to u vidu, našu inicijativu ćemo učiniti dostupnu medijima, kako bi cjelokupna crnogorska javnost mogla da svjedoči nastavku kršenja zakona države Crne Gore. Ostaje nam samo da vidimo ko će u dvojcu Pribilović – Aprcović ovog puta biti označen kao kršitelj zakona, gospodin Aprcović koji ga je ovim imenovanjima već prekrišio ili Vi, nečinjenjem u zaštiti gospodina Aprcovića.”- zaključuje se u dopisu koji su juče Jokić i odbornici bivše lokalne vlasti u Kotoru uputili MJU.

NOVA I SDP KOALIRAJU SA DPS-om ?

Da se čudne stvari u Kotoru dešavaju na relaciji DPS – pojedine opozicione partije na državnom nivou, ukazuje nekoliko primjera. Najnoviji je ponašanje predsjednika OO Nove u Kotoru Vladimira Potpare koji je novoj skupštinskoj većini 2.avgusta, svojim prisustvom dao kvorum za održavanje sjednice Odbora za izbor i imenovanja SO Kotor. Od pet članova tog Odbora na sjednicu su došla tri – Potpara, Željko Avramović (DPS) I Bruna Lončarević (SDP). Odbor je jednoglasno donio odluke o utvrđivanju prava na zaradu predsjeniku Opštine Željku Aprcoviću i predsjedniku SO Jovu Suđiću (DPS), kao i riješenje o usvajanju zahtjeva Vladimira Jokića da iskoristi zakonsko pravo da dobija platu godinu dana nakon razriješenja sa funkcije gradonačelnika. Odbor je po zvaničnom zapisniku sa sjednice većinom glasova (dva za, jedan uzdržan), donio riješenje o prestanku radnog odnosa u organima lokalneruprave bivšoj predsjednici SO Dragici Perović (DSS) koju je prethodno sa te funkcije smijenila nova politička većina bliska DPS-u. Istovremeno, Odbor je sa dva glasa protiv i Potparinim uzdržanim glasom, donio riješenje o odbijanju Periovićkinog zahtjeva za korišćenje zakonskog prava na naknadu zarade po prestanku funkcije. Na taj način Potpara je kao čelnik kotorske Nove, zapravo glasao protiv Perovićeve koja je na posljednjim lokalnim izbnorima u Kotoru bila nositeljka izborne liste Demokratskog Fronta.

Sa druge strane, nova većina predvođena DPS-om koja vrši “čistku” kadrova prethodne vlasti u lokalnoj upravi, do sada još nije smijenila SDP-ove direktore lokalnih preduzeća Komunalno Mladena Lučića i Vodovod Safeta Lukovića, iako je i bivša vlast već bile preduzela korake da oni budu razriješeni dužnosti. Do danas odbornica SDP Bruna Lončarević koja je svojim glasom presudno uticala da se smijeni bivša uprava grada i na vlast u Kotoru ponovno dovede DPS, zvanično nije isključena iz članstva SDP-a. Lončarević je na pitanje kako to objašnjava kazala da njene stranačke kolege koje su zvanično, razočarane njenim djelovanjem “vjerovatno nisu imale vremena” da održe sjednicu OO SDP Kotora i sprovedu Statutom propisanu proceduru za Lončarevićkino izbacivanje iz partije. Iz vrha SDP-a ni nakon više od dva mjeseca, nisu odgovorili nas pitanja da li je i ako ne zašto nije, Lončarevićka propisno isključena iz te partije koja se javno ograđuje od djelovanja te svoje odbornice.

Izvor:S.L

Najčitanije