15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Apstraktni pejzaži Mediterana na platnima Vahide Nimanbegu u rizortu One&Only Portonovi

slikarka Vahida Nimanbegu

Kao dio umjetničkog ciklusa “Artist Series ”, u ponedjeljak, 1. avgusta u 17 časova će u galeriji One&Only Portonovi rizorta u Herceg Novom biti otvorena samostalna izložba crnogorske slikarke Vahide Nimanbegu.

Vahida Nimanbegu je renomirana crnogorska slikarka koja stvara moćna platna na kojima blistaju boje Mediterana. Rođena je 1973. godine u Baru, a diplomirala je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, na odsjeku Aranžer, 1994. godine. Dvije godine kasnije diplomira u istoj školi na odsjeku Nastavnik likovne kulture, a potom na odsjeku Zidno slikarstvo 2002. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2009. godine. Dobitnica je više nagrada i priznanja koja su joj uručena u zemlji i inostranstvu. Iza nje su brojne samostalne izložbe, među kojima se kao najznačajnije, pored crnogorskih, izdvajaju one u Srbiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Izraelu, Njemačkoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Švajcarskoj. Od 2004. godine drži likovne radionice za djecu, sa kojom ima izložbe i razne aktivnosti. Živi i radi u Ulcinju.

„Infantilni (dječji) crteži koji nenametljivo pulsiraju djelima, linija i grafika koje su bliske dječijoj ili art-brut osjetljivosti suštinski su u njenom umjetničkom rječniku. Jednostavni prikazi asociraju na postojanje živih bića; ovi simboli jednog postojanja, uvećani mikroskopski prikazi minijaturnih bića, čija likovna vizualizacija ima intimnu intonaciju, dio su veselih i optimističnih apstraktnih Vahidnih radova,“ rekla je Ana Frangovska govoreći o njenom stvaralaštvu.

Artist Series, projekat ostvaren saradnjom One&Only Portonovi rizorta i galerije Pizana, obuhvata izložbe u trajanju od po mjesec dana pet crnogorskih renomiranih umjetnika, koji će na taj način tokom sezone svoje stvaralaštvo predstaviti gostima hotela i široj publici koja posjeti rizort.

“Raduje nas otvaranje samostalne izložbe Vahide Nimanbegu, kao četvrte po redu izložbe u ovoj sezoni Artist Series projekta. Želimo da gostima prikažemo Crnu Goru, da promovišemo lokalnu zajednicu i prenesemo im ljubav prema ovoj fascinantnoj zemlji i njenim ljudima. Ovaj umjetnički serijal samo je jedan od načina na koji to ostvarujemo, promovišući crnogorsku kulturu gostima sa svih strana svijeta”, kazala je Tesa Gorman, generalna menadžerka rizorta.

Ovaj umjetnički projekat nastavak je uspješne saradnje rizorta i crnogorske galerije Pizana, koja je započela 2021. godine.

“Nakon uspješno realizovanog prošlogodišnjeg ciklusa Artist in Residence, i ove godine galerija Pizana nastavlja sa predstavljanjem i promocijom crnogorskih umjetnika. Projekat Artist Series ima za cilj da približi crnogorsku umjetnost zainteresovanoj javnosti, dajući priliku našim umjetnicima da se predstave raznovrsnoj publici One&Only rizorta”, kazala je Ljiljana Milošević, direktorica galerije Pizana.

Izložba će biti otvorena za javnost svakog dana u periodu od 1. do 31. avgusta, u rizortu One&Only Portonovi. Za više informacija, pozovite +382 31 691 001.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije