18 C
Kotor

Slušaj online radio

„Arheolab“ – Međunaroda ljetna arheološka škola za djecu

Arheolab

Međunarodna ljetna arheološka škola za djecu – „Arheolab“, biće otvorena danas i trajaće koja do 21. avgusta u gradskom parku Budve, preko puta hotela „Majestic“. Edukativni projekat „Arheolab“ će se održavati svakog dana, osim nedelje, u periodu od 09:30 do 12:30 časova.

Školu će voditi Asja Zec, diplomirani arheolog iz Padove (Italija). Škola će tradicionalno biti održana u organizaciji JU Muzeji i galerje Budve, već sedmu godinu zaredom. Održavanje škole će biti u sklau sa svim propisanim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za sprečavanje širenja virusa Covid-19. Veliko je zadovoljstvo što smo u izazovnim vremenima uspjeli da održimo kontinuitet trajanja i tradiciju škole „Arheolab“.

Na ovoj školi polaznici će imati priliku da na jednostavan i interesantan način direktno dođu u kontakt sa arheološkim istraživanjima.

Učestvovaće u simulaciji arheološkog iskopavanja, tačnije u drvenom boksu ispunjenom slojevima zemlje pronalaziće predmete koji odgovaraju određenim vremenskim periodima, a sve to da bi stekli znanje i uvid u formiranje istorijskih naslaga kroz vrijeme koje arheolozi potom dešifruju.

Arheolab

Jednostavno rečeno, cilj je da djeca steknu svijest da se ispod površine zemlje nalazi čitav jedan svijet koji samo čeka da bude otkriven, te da se arheološki nalazi ne pronalaze samo na arheološkim iskopavanjima u dalekim egzotičnim zemljama, već da se mogu pronaći i ispod puta kojim koračamo svaki dan.Ove godine akcenat će biti na proučavanju egiptologije i odnivača ove grane – Đovanija Batista Belzonija. Škola je namijenjena djeci od 5 do 13 godina.

Partner na realizaciji Međunarodne ljetnje arheološke škole „Arheolab“ je JU Morsko dobro.

Najčitanije