Ovaj aromatični kolač sadrži sve okuse blagdana… Cimet, đumbir, klinčiće, rogač, čak i kokos… Svaki je zalogaj bogat mirisima i okusima, a priprema je prilično jednostavna.
S obzirom da imam dosta prijatelja koji ne smiju jesti gluten ili klasične kolače s puno šećera, pokušala sam napraviti neku varijantu koja bi im odgovarala i dobila ukusnu, sočnu štrucu, no vi ovaj kolač možete peći i u pravokutnoj tepsiji pa rezati na kocke.
Ukrasiti ga također možete po vlastitom ukusu – preliti čokoladom, šećernom glazurom ili samo posipati šećerom u prahu.
Pripremite:
- 150 g prosa
- 450 ml vode
- sok i koricu jednog neprskanog limuna
- 50 ml kokosova ulja
- sladilo ili stevija u količini koja zamjenjuje 50 g šećera
- 50 g krupno mljevenih lješnjaka
- 50 g rogača u prahu
- 70 g kokosova šećera
- 1 žličicu cimeta
- pola žličice đumbira
- prstohvat soli
- 1 žličicu praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- 2 jaja
- 1 ribanu jabuku
Za ukrašavanje:
- 3 žlice smeđeg ili kokosovog šećera
- sok pola neprskane naranče
- pola neprskane naranče narezane na šnite
- 3-4 klinčića
- 1-2 štapića cimeta
Postupak:
U posudu debljeg dna stavite vodu, kokosovo ulje, sladilo, sok i koricu jednog limuna. Kada bude pred vrenje, dodajte proso i kuhajte ga 20-ak minuta. Stavite sa strane, da se malo ohladi.
Miksajte jaja i kokosov šećer, da dobijete pjenastu smjesu. Dodajte začine, rogač i lješnjake pa sol, prašak za pecivo i sodu. Zatim postupno dodavajte proso i na kraju umiješajte ribanu jabuku.
Kalup za kruh obložite papirom za pečenje i u njega rasporedite smjesu. Pecite 60 minuta na 180C. Nakon 30-ak minuta kolač možete prekriti papirom za pečenje, da ne potamni prejako.
Kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi u kalupu 15-ak minuta, a onda primite za papir za pečenje i prenesite ga na rešetku. Kolač je jako sočan pa pazite da vam ne pukne. Kasnije ga poklopite pladnjem i preokrenite.
U posudi na laganoj vatri otopite šećer, ali pripazite da vam ne zagori. Dodajte sok pola naranče, pažljivo, da se ne opečete. Miješajte i dodajte cimet i klinčiće. Stavite 3 šnite naranče, da se lagano krčkaju i zatim ih stavite na kolač.