23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusi iz Budve poručili: Mir Ukrajini, sloboda Rusiji

Foto Jasna Vukićević – RFE

Rusi koji žive u Budvi organizovali su antiratni skup povodom dvogodišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Okupljeni su nosili ukrajinske zastave, poruke “Mir Ukrajini, sloboda Rusiji”, a razvili su i transparent “Terorista Putin uništava Ukrajinu, ubio je opozicionara Alekseja Navaljnog”.

Tokom dvosatnog skupa, po vjetru i kiši, nekoliko stotina Rusa su skandirali “Ne ratu”, a govornici su obraćanja završavali uzvikom “Slava Ukrajini”.

Ovaj skup je nastao iz našeg osjećaja užasa i ljutnje zbog svega što Putinova vlast čini u Ukrajini, ali i zbog svega što se događa u samoj Rusiji, kao sa ubistvom Navaljnog, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) jedna od okupljenih, Ljudmila iz Moskve.

– Korjen svog užasa u Ukrajini i Rusiji je Putin i njegova politika, i ovim skupom želimo da pokažemo da to jasno vidimo, i da smo protiv onoga što radi – kaže Ljudmila.

Na pitanje je li na dan početka invazije mislila da će rat ući već u treću godinu, Ljudmila kaže da u njenoj okolini ljudi nisu vjerovali ni da je rat uopšte moguć.

Foto Jasna Vukićević – RFE

– A onda se desio 24. februar i prva misao mi je bila: ovo je početak povratka u sovjetsko doba – ističe ona.

Na opasku reportera RSE da govori za medij koji je u Rusiji proglašenza “nepoželjan”, Ljudmila odgovara da to neće odvratiti ljude da kažu što misle.

– To što Putinov režim nekome stavi oznaku ‘strani agent’ je za mene tužan znak kvaliteta. Ti obilježeni zapravo govore istinu i svi znamo da je to samo način da se nekome začepe usta, ništa drugo – ocjenjuje Ljudmila.

Sergej je na skup došao jer je, kako kaže, važno da se vidi da ima Rusa koji su protiv rata.

– Sjećam se da sam se na dan invazije plašio da Ukrajina neće uspjeti da zaustavi Putina (Vladimir, predsjednik Rusije). I dalje vjerujem da će ga zaustaviti, možda se neće desiti brzo koliko sam želio, trebaće vremena, ali vjerujem da će Ukrajina pobijediti zlo – kaže Sergej.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, u Crnu Goru je došlo na desetine hiljada Rusa. Prema posljednjim podacima, trenutno boravak ima oko 25.000 ruskih državljana.

Najveći dio stacioniran je na Crnogorskom primorju, najviše u Budvi i Baru.

Skup sa istim porukama održan je i u Herceg Novom gdje je grupa Ukrajinaca, Rusa i Bjelorusa obilježila je drugu godišnjicu od početka rata u Ukrajini.

/J.V./

Najčitanije