20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Dokle se stiglo sa nastavkom gradnje druge dionice autoputa u Crnoj Gori?

Auto put – Crna Gora – foto Mediabiro

Iako je prošlo godinu dana od otvaranja prve dionice, izrada glavnog projekta za drugu dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice još nije počela. U resornom Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) nemaju jasan odgovor kada će taj dokument biti završen i za Vijesti ukazuju da ih kao i tokom realizacije prve dionice sada javnost požuruje i licitira s rokovima.

Poručuju i da će, ako sve bude teklo po planu, raspisivanje tendera za izvođenje radova za nastavak gradnje biti u 2025. godini.

Kineska kompanija CRBC, koja je gradila prvu dionicu, poslala je pismo namjera Vladi da je zainteresovana za nastavak gradnje druge dionice po modelu privatno-javnog partnerstva, dok su u Vladi premijera Dritana Abazovića saglasni da bi ovaj projekat morao biti prioritet Crne Gore.

Državni sekretar MKI Admir Šahmanović zvanično je saopštio na sjednici Vlade da je Evropska komisija (EK) “izrazila sumnju u implementacione mogućnosti Vlade kao kolektivnog organa” zbog čega nije odobren novac u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

“Kolektivna nesposobnost”

– Ušli smo u pregovore s međunarodnim finansijskim institucijama u vezi s finalizacijom finansijskog modela za finansiranje druge dionice. Bili smo na dobrom putu da dobijemo 200 mil EUR bespovratno i 300 mil EUR kreditnog aranžmana po kamatnoj stopi od 1%. Uputili smo dosta urgencija EK i međunarodnim finansijskim institucijama ne bi li ubrzali tu peroceduru i mogu javno da kažem da EK negdje izražava sumnju u naše implementacione mogućnosti kao kolektivnog organa Vlade. To je vjerovatno uslovljeno ovom političkom situacijom. Mislim da je to dominantno razlog zbog kojeg nijesmo dobili novac za investiciona ulaganja kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir. Vjerovatno se čeka stabilnija Vlada – kazao je Šahmanović, dodajući da je MKI sve uradilo što je do njih u vezi s ovim projektom.

Prva dionica auto-puta od 42 kilometra, koja je koštala skoro 1 mlrd EUR, svečano je otvorena za saobraćaj 13. jula prošle godine, sa zakašnjenjem od tri godine i dva mjeseca od prvog roka. Najavljivano je da će čak i ove godine početi izgradnja nove dionice i da će se većina novca obezbijediti iz fondova EU. Kako je sada to neizvjesno, na Vladi je juče raspravljano o ovom projektu.

Iz MKI za Vijesti su kazali da izrada glavnog projekta za drugu dionicu auto-puta još nije započela, te da su u prethodnom periodu od Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) dobili bespovratno novac za izradu idejnih projekata s elaboratima za procjenu uticaja na životnu sredinu, za dionicu Mateševo – Andrijevica i obilaznicu Podgorica, u ukupnom iznosu od 5,49 mil EUR.

– Realizacija je u toku, kasni se u odnosu na prvobitno planirani rok i očekivani završetak je u ovoj godini. U oktobru 2022. godine je formalno završena nova sveobuhvatna Studija opravdanosti za čitav autoput Bar – Boljare uključujući cost-benefit analizu. U decembru 2022. godine, EK je kroz WBIF odobrila dodatnih šest miliona bespovratno za ažuriranje Studije opravdanosti za autoput Bar-Boljare sa cost-benefit analizom i za pripremu Glavnog projekta s pratećom tehničkom i tenderskom dokumentacijom za dionicu za koju se kroz ažuriranje studije pokaže da treba biti prva naredna za realizaciju. Ako ne bude odstupanja od predviđene dinamike, za očekivati je da raspisivanje tendera za izvođenje radova na narednoj dionici bude 2025. godine. Kao i tokom realizacije prve dionice auto-puta, i sada nas javnost požuruje i licitira s rokovoma, dok su nama kao investitoru, kvalitet i bezbjednost, na prvom mjestu. Često iz vida gubimo i činjenicu da se radi o kompleksnim projektima s višegodišnjim procesom projektovanja, i da od momenta odobrenja određenog bespovratnog novca do početka realizacije prođe i po nekoliko godina – kazali su u MKI.

Benefiti

Dodaju da, ako ne bi bilo odugovlačenja u pripremi tehničke dokumentacije, realno je očekivati da tender za izvođenje radova na narednoj dionici može biti raspisan 2025. godine, ali kao odgovoran investitor, MKI neće licitirati sa rokovima, već će posvećeno raditi da se što prije stvore neophodni preduslovi da do početka implementacije i dođe. Na tom putu računaju na podršku međunarodnih i domaćih partnera i javnosti.

Iz ovog resora na pitanje da li imaju projekciju koliko će da košta druga dionica i kako će se finansirati, kazali su da bi prije okončanja glavnog projekta neodgovorno bilo licitirati s iznosima.

– Ministarstvo ostvaruje intezivnu komunikaciju s predstavnicima Evropske komisije i vodećih međunarodnih finansijskih institucija (EBRD i EIB) koje treba da podrže ovaj projekat, kako bi se stvorili preduslovi da nakon kompletiranja tehničke dokumentacija, obezbijedimo dodatni bespovratni novac od strane WBIF za izvođenje radova i to 40% bespovratno od procijenjene vrijednosti izvođenja radova, dok će se preostali dio od 60% obezbijediti kroz kreditne linije i/ili iz državnog budžeta. O drugim mogućim opcijama implementacije može se govoriti tek kada se projektna dokumentacija kompletira – pojasnili su u MKI.

Iz ovog resora su kazali da su rezultati od otvaranja auto-puta, između ostalog, prolazak 2.157.601 vozila, prihod od 8.749.820 eura, 323.329,00 eura od ostalih djelatnosti vezanih za auto-put, te da je to u skadu s očekivanjima. Ukazuju da je na dijelu putne mreže od Podgorice do Kolašina izgradnjom auto-puta došlo je do značajnog porasta obima saobraćaja s prosječnim povećanjem oko 20% na mjesečnom nivou, da je smanjen broj saobraćajnih nezgoda, da nema smrtno stradalih..

– Smanjenje broja saobraćajnih nezgoda pokazuje da je izgradnja auto-puta, pored drugih društveno-ekonomskih efekata, imala značajan efekat na smanjenje rizika nastanka saobraćajnih nezgoda – naveli su u MKI.

CRBC predlaže model privatno-javnog partnerstva za dalju gradnju

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je na sjednici Vlade da je CRBC u martu ove godine uputio pismo o zainteresovanosti za realizaciju potencijalnih projekata u Crnoj Gori, među kojima je i nastavak druge dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa.

Damjanović je s predstavncima kineske kompanije imao sastanak 3. jula gdje su detaljno predstavili pismo.

U pismu Ministarstvu finansija CRBC se navodi da je ova kompanija sprovela detaljne elaborate, pripremila komercijalnu studiju, okvirne uslove, nacrt opštih uslova, kao i tehnički predlog za naredne dvije dionice auto-puta Mateševo – Andrijevica i Andrijevica – Boljare.

Preporuka kineske kompanije je da se dionice Mateševo – Andrijevica i Andrijevica – Boljare realizuju putem modela privatno-javnog partnerstva.

– Ovo treba da bude strateški i najhitniji prioritet Crne Gore. Sjutra je godinu dana od otvaranja prve dionice i za godinu se malo odmaklo u definisanju i pripremama za nastavak gradnje. To se mora preokrenuti, jer je gubljenje vremena najveći problem za Crnu Goru. Da li će ova ili neka druga kompanija biti partner od manjeg je značaja od strateškog prioriteta da se što prije stvore uslovi za nastavak izgradnje – rekao je Damjanović, dodajući i da su neke druge kompanije iskazale interesovanje za razgovore.

Premijer Dritan Abazović je rekao “da je moguće da se u 2024. godini nastavi izgradnja auto-puta”.

– Svako ko može da radi fer biznis na trasparentan način je doborodošao. Sad čekamo projekat uz pomoć partnera i nijesam siguran koliko su oni efikasni u tome. Riječ se o partnerima iz EU, da ne bude da se radi o Crnoj Gori – istakao je Abazović.

Izvor:Mina

Najčitanije