21 C
Kotor

Slušaj online radio

Najstariji šivani brod izvučen iz uvale Zambratija: Pravi je primjer histarske gradnje brodova

Foto Srecko Niketic / Pixsell

Riječ je o drvenom brodu, koji datira u vrijeme između posljednje četvrtine 12. i posljednje četvrtine 10. st.pr.Kr.. Bio je dugačak 10 metara, pokretalo ga je 12 veslača a služio je za priobalnu plovidbu

Najstariji šivani brod na Mediteranu izvađen je iz uvale Zambratija gdje je ležao tisućama godina a njime se intenzivno bavi ekipa hrvatskih i francuskih stručnjaka, piše u subotu Jutarnji list.

Riječ je o drvenom brodu, koji datira u vrijeme između posljednje četvrtine 12. i posljednje četvrtine 10. st.pr.Kr.. Bio je dugačak 10 metara, pokretalo ga je 12 veslača a služio je za priobalnu plovidbu. Pravi je primjer histarske gradnje brodova te svjedoči o bogatoj pomorskoj i brodograditeljskoj povijesti Istre.

Foto Srecko Niketic / Pixsell

Sve su to izložili ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, podvodna arheologinja Ida Koncani Uhač, Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli te Giullia Boetto, ravnateljica francuskog centra Camille-Jullian u Žminju, gdje se trenutačno nalaze ostaci broda u jednom od depoa muzeja. Tamo hrvatski i francuski stručnjaci čiste izvađene ostatke broda nakon tri tjedna intenzivnog ronjenja i vađenja ove vrijedne arheološke baštine.

“Ostaci broda otkriveni su 2008. godine na dubini od dva metra, stotinjak metara udaljeni od plaže…Najveće je iznenađenje donijelo radiokarbonsko datiranje brodske konstrukcije iz četiri svjetska laboratorija… koje je gradnju broda smjestilo u razdoblje početne faze kulture Histra”, rekla je arheologinja Koncani Uhač.

Brod iz Zambrije najstariji je primjer šivanog broda na Mediteranu. Njegova arhitektonska rješenja i gradnja, tehnika šivanja i spajanja dijelova oplate te sustav brtvljenja trupa nemaju paralela na širem području Mediterana, piše novinarka Jutarnjeg lista Barbara Ban.

Izvor:Hina

Najčitanije