20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Autorski debi album “Neka druga” Aleksandre Bijelić i kvinteta “Alex B. & The Fergusons”

Autorski debi album “Neka druga” Aleksandre Bijelić i kvinteta “Alex B. & The Fergusons”
Aleksandra Bijelić na Pjaci od Jazza u Kotoru

Odgovor na vječito pitanje “Gdje ljubav spava” tražila sam u svima nama, u prirodi, živim bićima, umjetničkim djelima, možda sam ga i pronašla baš u Boki jer je prebogata mogućnostima za traganjem i zato sam spot snimila baš u Kotoru, kazala Aleksandra Bijelić za BN.

Džez pjevačica Aleksandra Bijelić, redovna učesnica KotorArt programa “Pjaca od Džeza” i često gošća džez-klubova u Crnoj Gori, nedavno je sa svojim kvintetom “Alex B. & The Fergusons” objavila  svoj autorski debi album pod nazivom “Neka druga”.  Pored pjesme “Gde ljubav spava”, koja je prvi zvanični singl sa albuma, u izdanju SEKVOJA record tu je još osam džez-pop pjesama koje su svojevrsno muzičko pripovijedanje Aleksandre Bijelić. Na tekst Bojane Stojkov Aleksandra Bijelić dodala je svoju muzičku magiju i nastala je milozvučna pop balada “Gdje ljubav spava”, za koju je spot snimila upravo u Kotoru, odakle vodi i porijeklo. Stoga se Boki uvijek rado vraća, iako živi i radi na relaciji Beograd-Vršac.

-Ne mogu precizno odvojiti Kotor i Beograd, otac mi je Kotoranin, majka Beograđanka, jednako sam vremena provodila u oba grada, ali sam od ranog djetinjstva bila više emotivno vezana za Kotor zbog njegove ljepote, šarma, kulturne baštine, bogate istorije. Beograd je veliki grad, svačiji i ničiji. U Kotoru sam se više osjećala da sam “doma”. Tu sam kao dijete doživjela prve javne nastupe na tek obnovljenim pjacama poslije zemljotresa, igre sa djecom, a sa nekima od njih su to postala prijateljstva za čitav život, ali sam tu i spoznala da može postojati zaljubljenost u život i u jedan grad kome se uvijek rado vraćam, kaže Aleksandra za Boka News.

Ističe da je muzika sa novog albuma ona “koja je sluša u jednom dahu”, kao spoj talenta, vizije, spontanosti, predanog rada svakog ko je na ovom muzičkom projektu učestvovao. Pored Aleksandre, koja je autorka većine tekstova i muzike, svoj pečat na albumu “Neka druga”dali su: Lazar Arsović (produkcija, gitara, perkusije), Srđan Marković (muzika, prateći vokali), Bojana Stojkov (tekst “Gde ljubav spava”), Ivan Aleksijević (aranžmani, klavir), Milan Pavković (kontrabas), Petar Radmilović (bubnjevi), Kristijan Mlačak (saksofon), Nemanja Banović (truba) i specijalni gost Aleksandar Stojić (klasična gitara), Aleksandra Klenkovski (gudački instrumenti), Branislav Radovanović (stručni konsultant), Merry Gospel hora, Luka Ignjatović (saksofon), Andrija Gavrilović A.N.D.R. (truba), Filip Bulatović (klavijature, aranžman), Petar Krstajić (bas gitara).

 Aleksandra nam otkriva da inspiraciju nalazi u osjećaju slobode, koji ima upravo kada je u Boki Kotorskoj.

 – Džez je muzika kojom se bavim, ona vječito traga za slobodom izraza. Često baš ovdje razmišljam o toj slobodi i zamišljam da letim iznad čitave Boke, možda sam za neke pjesme baš tu pronašla inspiraciju. Džez muzika me je naučila slobodi kreacije u momentu (inače u slobodno vrijeme i slikam, volim i različite kreativne zanate), ali i zajedništvu u širem i užem smislu. Ovdje sam naučila o međusobnom poštovanju različitih vjeroispovjesti i nacionalnosti. Neka se svako osjeća kako želi, to je njegovo lično opredeljenje, jedino je važno međusobno uvažavanje sa “komšijama” ili u užem smislu u muzici sa kolegama na sceni, kaže Bijelić za BN.

Univerzalna tema ljubavi u numeri “Gdje ljubav spava” tretirana je kao pitanje, kao afirmativna čežnja, nada, ni jednog trenutka ni muzički ni lirično ne prelazeći u patetiku. Na albumu se nalazi još jedna verzija ovog debi singla, nešto drugačijeg zvuka, kao rezultat Aleksandrine saradnje sa jednim od trenutno najtraženijih mladih aranžera Filipom Bulatovićem (Mapo Keys) i producentom Andrijom Gavrilovićem A.N.D.R.

-Moj album zaokružen je prvom i posljednjom numerom pod istim nazivom “Gdje ljubav spava” ali u različitom aranžmanu. Odgovor na to vječito pitanje tražila sam u svima nama, u prirodi, živim bićima, umjetničkim djelima, možda sam ga i pronašla baš u Boki jer je prebogata mogućnostima za traganjem i zato sam spot snimila baš u Kotoru, kazala nam je Aleksandra Bijelić.

Sav Alaksandrin džez

Na domaćoj džez i pop sceni prisutna je skoro dvije decenije. Poslije mature na klavirskom odsjeku u Srednjoj muzičkoj školi Mokranjac i paralelno na Odsjeku za džez pjevanje u Muzičkoj školi Stanković u Beogradu, diplomirala je na Odsjeku za teoriju i muzičku pedagogiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gdje je završila i master studije na Katedri za džez i popularnu muziku. Pored uspješne koncertne karijere, ona se aktivno i bavi vokalnom pedagogijom – profesorka je savremenog pjevanja u Srednjoj muzičkoj školi Josif Marinković u Vršcu.

Kontinuirano nastupa sa Big Bendom RTS-a i Beogradskim Diksilend orkestrom sa kojim ima objavljen album All that jass. Sa svojim bendom, kvintetom Alex & the Fergusons, objavila je zbirku obrada pop i džez klasika pod nazivom A Basement Session. Održala je mnogobrojne koncerte u zemlji, regionu i inostranstvu nastupajući u različitim formacijama, od dua, trija do džez kvinteta i velikih orkestara.

Zahvaljujući izuzetnom talentu, neospornoj muzikalnosti, specifičnoj boji glasa i vokalnoj tehnici Aleksandra Bijelić sarađuje s brojnim muzičarima regionalne džez, pop i rok scene, a njen vokal može se čuti i u reklamama, špicama, animiranim filmovima (Princeze sirene, Kirari, Jagodica Bobica, Lenji grad…).

Album je dostupan preko linka: https://drive.google.com/drive/folders/1MpVFS7DUkMH7GvRoCtNz_kOlmiKjDqDq?usp=drive_link

Spot  je sniman u Kotoru

Drugi video, https://youtu.be/Ku7QUzi-AXw?si=ho_sipp_G3GsDsy6, scenski igrokaz za pjesmu Ona te razume radio je poznati glumac Ivan Jevtović.

/M.D.P./

Najčitanije