16 C
Kotor

Slušaj online radio

Završeno ovogodišnje izdanje manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2023“

Jazz

Koncertom ansambla Nikolov- Ivanović Undectet sinoć je zatvoreno ovogodišnje, šesnaesto izdanje manifestacije „Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2023“ Ovim koncertom ujedno je obilježen i Međunarodni dan džeza.

Dva muzičara sa Balkana, Vladimir Nikolov, kompozitor i pijanista i Srđan Ivanović, kompozitor i bubnjar, ujedinili su svoje talente i prethodna iskustva da bi kreirali zajednički ansambl od 11 muzičara iz različitih sredina (Balkan/Francuska). Dok se Nikolov ističe u radu sa svjetskim orkestrima i ansamblima i na filmskim projektima, kao što je Oskarom nagrađeni “Umjetnik”, Ivanović je aktivan u manjim sastavima; publika ga pamti kao vođu kvarteta Blazin’ koji predstavlja originalnu viziju spajanja modernog evropskog džeza sa balkanskim uticajima.

Vladimir Nikolov nije prvi put u Podgorici ali jeste u ovom sastavu i prijatno je kaže iznenađen reakcijom publike ali i brojnošću.

“Mi sviramo neku fuziju stilova što nije toliko strano publici, nismo striktno džez ansambl i to možda pomaže da budemo atraktivniji publici. Svirali smo muziku sa naših albuma, one koje publika obično voli da čuje, dodali smo i nekoliko kompozicija sa novog albuma koji je u pripremi tako da je publika bila u prilici da čuje i premijerno neke kompozicije” kaže Nikolov.

Jazz

Srđanu Ivanoviću je ovo bio drugi nastup u Crnoj Gori podsjetivši da je prije više godina svirao sa Rambom Amadeusom.

“Plan nam je da snimimo treći album na kojem će svirati veliki broj muzičara iz francuske. Do sada smo nastupe bazirali na prostoru balkana, nakon novog albuma u planu nam je da nastupamo po Francuskoj ali I širom Evrope” kazao je Ivanović.

On je istakao da je loša stvar kod džeza što nema brojnu publiku ali da je dobra stvar ta što ta publika ne zavisi od jezika i kulture te da je to u principu internacionalna publika.

Organizatorka manifestacije i muzička urednica u KIC-u Maja Popović zadovoljna je kako su realizovani svi programi ali i interesovanjem publike za sve programe.

„Svake godine imamo drugačiji program i trudimo se da bude prijemčiv publici. Ove godine moto manifestacije bio je Balkansko – Francuske džez veze, i u tom svjetlu smo radili kompletnu manifestaciju. Ugostili smo muzičare iz džez mreže Balkan – Francuska i kreirali saradnju između crnogorskih i francuskih muzičara“, kazala je Popović.

Ona je istakla da nastavljaju sa svojim aktivnostima i realizacijom programa koji se tiču filmskih projekcija i cikljusa džez na filmu a već za mjesec dana krenuće se u pripremu i osmišljavanje sledećeg festivala džeza.

Najčitanije