16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Avio kompanije u EU upozoravaju na mogući haos zbog COVID sertifikata

digitalni covid sertifikat / ilustracija

Grupe koje predstavljaju najveće avionske kompanije i aerodrome upozorile su na haos i višesatne redove ukoliko se države bolje ne koordinišu oko uvođenja EU digitalnog COVID-19 certifikata i ne osiguraju obradu podataka putnika prije no što dođu na aerodrom.

Sistem digitalnih COVID-19 sertifikata Evropske unije trebao bi stupiti na snagu u četvrtak, ali aerodromske grupe i predstavnička tijela upozorili su EU lidere na “zabrinjavajuću kombinaciju pristupa” širom kontinenta.

“Kako će se putnički promet povećavati na aerodromima u narednim sedmicama, rizik od haosa na evropskim aerodromima postaje stvaran”, navodi se u pismu u kojeg je Reuters imao uvid.

Digitalni sertifikati su dizajnirani da pitem QR koda, pokažu da li je osoba vakcinisana, da li ima imunitet zbog preležanog COVID-a ili ima negativan test. Trebali bi se u EU koristiti od 1. jula, ali će biti potrebna dodatna provjera i odgovarajuća oprema za čitanje kodova.

U pismu se navodi da je jedini način da se izbjegnu ogromni redovi i kašnjenja tokom špice ljetne sezone jeste da se primjeni sistem prema kojem se potvrda o vakcinaciji i obrasci za lociranje putnika obrađuju prije no što putnik stigne na aerodrom.

Provjere se moraju vršiti samo u zemlji odlaska, ali ne i po dolasku, i nacionalne vlade bi trebale upravljati zdravstvenim podacima i osigurati opremu za provjeru QR kodova, navodi se u pismu.

Najčitanije