17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Avio-saobraćaj gotovo dostigao rezultate iz rekordne 2019. godine

Aerodromi CG

Većina evropskih aerodroma je ostvarila saobraćaj kakav je bio zabilježen rekordne 2019. godine.

Prema najnovijim podacima Međunarodnog savjeta aerodroma (ACI) u julu je putnički saobraćaj u Evropi stigao na 97% nivoa prije pandemije. Prema istom izvoru, u poređenju sa julom 2022. godine zabeležen je i rast putničkog saobraćaja od 12,8%.

Aerodromi koji su premašili nivoe prije pandemije su oni na Islandu, Hrvatskoj, Grčkoj, Portugalu, Luksemburgu, Poljskoj, Malti, Kipru, Italiji, Španiji i Irskoj.

Sa druge strane aerodromi u Finskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Njemačkoj i Švedskoj i dalje poprilično zaostaju za rezultatima koje su ostvarivali pre 2019. godine.

Ostale vazdušne luke u Evropi su uglavnom premašili te rekordne predpandemijske razultate, a svuda se bilježi rast broja putnika, što pokazuje da se turizam generalno oporavio.

Podaci Međunarodnog savjeta aerodroma pokazuju da je aerodrom Hitrou uspeo da zadrži svoju poziciju najprometnijeg u Evropi, sa samo blagim padom od 1,2%, približavajući se potpunom oporavku. U isto vrijeme, Istanbul je doživio rast od 16,5%, nadmašivši nivo putnika pre pandemije i obezbedivši drugo mjesto. Značajan broj putnika je smanjen na aerodromima u Parizu, Frankfurtu i Amsterdamu.

Izvor:eKapija

Najčitanije