13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Avion Air Montenegra kasnio sa polijetanjem skoro devet sati – iznajmljeni avion ponovo bio u kvaru

Aerodrom Tivat – foto Boka News – jul 2023.

Avion embrajer E190, koji je ToMontenegro zakupio od ukrajinske firme Wind Rose u nedjelju je ponovo imao ispad na lini za Instanbul, zbog čega je iz Tivta poletio sa osam i po sati zakašnjenja.

Vijesti pišu da je avion iz Tivta umjesto u šest sati i 40 minuta poletio tek u 15 sati i 18 minuta, dok je iz Istanbula trebalo da se vrati u 11 sati i deset minuta, ali se njegov povratak očekivao tek kasno uveče.

Taj ispad mogao bi i danas da izazove posredna kašnjenja.

Iz kompanije u nedjelju nijesu saopštili šta su bili uzroci odlaganja.

Vijesti su početkom jula objavile tekst da su avioni koje je nova uprava državne avio-kompanije ToMontenegro unajmila ove godine, airbus A320 od početka aprila i embrajer E190 od početka juna, već imali više ispada sa linija, izazivajući kašnjenje i odlaganje letova, što je nanijelo višemilionsku štetu kompaniji, ali i negativno uticalo na njen ugled kod putnika.

Do tada su ti avioni za četiri mjeseca imali osam ispada, a u posljednjih 20 dana desila su se još dva. U prošloj godini tada iznajmljeni avion imao je samo jedan ispad.

List je tada objavio dio dokumentacije iz koje se vidi da su kasnije smijenjeni članovi Odbora direktora ToMontenegro Vukadin Stojanović i Mirko Škerović mjesecima upozoravali na pogrešan pristup i način unajmljivanja spornih aviona, kao i da su Odboru analize i ugovori dostavljeni svega nekoliko sati pred sjednicu na kojoj je trebalo da se da saglasnost na višemilionski vrijedne zakupe aviona.

air montenegro

Stojanović, nekoliko dana pred smjenu, poslao novom izvršnom direktoru Marku Anžuru dopis u kojem traži “urgentno organizovanje sastanaka sa zakupodavcima vazduhoplova A320 i E190, iz razloga što su ispadi iz saobraćaja sve učestaliji i nanose štetu kako finansijske prirode, tako i ugledu kompanije”.

“Avioni su pribavljeni na brzinu, bez adekvatne analize, iako se za isto imalo dovoljno vremena, međutim kako Vaš prethodnik, tako i dio Odbora direktora tu su stvar otežali do tačke u kojoj smo avion iznajmili po cijeni koja je i do 100 odsto veća od one koja je prije nekoliko mjeseci odbijena kao nepovoljna”, napisao je Stojanović.

On navodi i da je crnogorska javnost, nekoliko dana ranije, obmanuta izjavom da je po osnovu kašnjenja letova kompanija imala trošak od svega šest hiljada EUR i da će se taj iznos eventualno duplirati do kraja tekuće godine.

“Istina je da je trošak rezervisanja po tom osnovu, do danas, na nivou većem od jednog milion EUR, dok se procjenjuje da će do kraja godine to iznositi više od tri miliona EUR. Samo jedan let sa 100 putnika, po tom osnovu generiše trošak rezervisanja od 25 hiljada EUR, pa je spekulisanje sa šest hiljada EUR prije svega igranje sa inteligencijom javnosti, a u prvom redu zaposlenih u ToMontenegro“, kazao je Stojanović.

Izvor:Mina

Najčitanije