18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Bambi” pomaže mališanima da se lakše i brže prilagode školskim uslovima i obavezama

Foto – Predškolska ustanova Bambi

Predškolska ustanova “Bambi” iz Tivta podržava i pomaže svojim mališanima da se lakše i brže prilagode na prelazak iz predškolske ustanove u osnovnu školu.

„Samo sprovođenje tranzicionog plana u našoj ustanovi teče od početka školske godine ali intenzivnije aktivnosti u njegovom sprovođenju počinju već od februara mjeseca.

Polaskom u vrtić, osim igre djeca učestvuju u raznim edukativnim aktivnostima – uče pjesmice i recitacije, razvijaju svoju kreativnost i maštu i otkrivaju nove talente i sposobnosti, socijalizuju se, stiču nova prijateljstva. Dobar temelj koji je tada postavljen za njihov budući akademski uspjeh nastavlja se u školskoj klupi, kada počinju da usvajaju važne vještine kao što su čitanje, pisanje i osnovne matematičke operacije“ – kazala nam je direktorica predškolske ustanove “Bambi”, dr Jelena Perunović-Samardžić.

Tranzicija iz predškolske ustanove u osnovnu školu je vrlo kompleksan proces u kome su sve karike u tom lancu važne. Prelazak i adaptacija djeteta na novo okruženje zavisi od  porodične sredine koja pruža stimulativne uslove, programa predškolske ustanove koji priprema dijete za školsku sredinu i škole koja na pravi način prepoznaje značaj ranih iskustava, kao i međusobno povezivanje ovih subjekata.

„Ono što treba istaći je da imamo dobrog partnera Osnovnu školu “Drago Milović” na čelu sa direktoricom Mladenom Soldat  Ivović sa kojom imamo sjajnu saradnju zahvaljujući kojoj ove školske godine imamo kompletnu podršku u realizaciji planiranih aktivnosti u okviru plana. Tako su djeca jedne starije vaspitne grupe danas posjetila svoje drugare i njihovu učiteljicu u osnovnoj školi. Planirano je da mališani svih predškolskih grupa iz VJ Radovići, VJ Donja Lastva i VJ Tivat borave u školi i tom prilikom imaju prilike da se upoznaju sa konceptom rada škole, sa svim prostorijama u školi koje će koristiti tokom pohađanja iste, upoznaju se sa načinom rada, vide i osjete odnos učiteljice i djece a i sami učestvuju u realizaciji školskog časa.

Foto  – Predškolska ustanova Bambi

Puni utisaka, raznih očekivanja i želja vratiće su se u  radne sobe vrtića gdje će posle razmjene utisaka sa vaspitačicama i drugarima tokom likovnih aktivnosti dočarati kako su doživjeli odlazak i boravak u školi a nakon čega će u prostorijama vrtića i škole biti priređena izložba  sa tim likovnim radovima.

Prepoznavajući važnost tranzicije i kontinuiteta u obrazovanju kao predškolska ustanova iniciramo i iniciraćemo i u budućnosti brojne aktivnosti za djecu koja pohađaju našu predškolsku ustanovu, kako bi lakše i brže se prilagodili na nove školske uslove i obaveze” – poručila je direktorica JPU “Bambi”, dr Jelena Perunović-Samardžić.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije