8 C
Kotor

Slušaj online radio

Ban traži da se ispitaju navodi premijera o planiranoj diverziji

Dejan Ban

Suvlasnik i direktor Pomorskog saobraćaja se obratio Specijalnom državnom tužilaštvu


Nakon što je u preksinoćnoj emisiji Argumenti na Javnom servisu premijer Dritan Abazović optužio suvlasnika i direktora Pomorskog saobraćaja Dejana Bana da sa jednom organizovanom kriminalnom grupom (OKG) planira diverziju, Ban se juče obratio Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

– Podnio sam obavještenje u svojstvu građanina da sam u saznanju da premijer Dritan Abazović ima informacije oko eventualnih diverzija koje mogu višestruko ugroziti bezbjednost u zalivu, kao i informaciju da je izvjesni Dejan Ban povezan sa OKG. Naveo sam da bi SDT stoga trebalo na ove okolnosti da sasluša one koji imaju te informacije i procijeni da li bi i ostala lica, na koja je ukazano, trebalo da budu saslušana – kazao je Ban.

Suočavanje Abazovića i Bana u Argumentima uglavnom se svelo na međusobne optužbe. S jedne strane premijer ovo preduzeće optužuje da je nelegalno organizovalo trajektni prevoz na liniji Kamenara – Lepetane, da je država od njihove višemilionske zarade uzimala samo mrvice, te da su na računu kompanije našli više novca nego što su za nju platili obveznicama stare devizne štednje.

Trajekt – foto Boka News

S druge strane, Ban optužuje Abazovića da manipulište, tvrdi da su legalno obavljali ovu djelatnost, te da su bili prinuđeni da nakon jednostranog raskida ugovora koje im je Morsko dobro uputilo 17. februara, odmah obustave prevoz, jer bi u suprotnom obavljali djelatnost bez dozvole.

Inspekcije Iako su, kako je kazao, na kolektivnom godišnjem odmoru od kada je trajektna linija obustavljena, u ponedjeljak im se pojavila radna, dan kasnije i inspekcija za zaštitu na radu, a najavila im se i poreska.

– Prije šest mjeseci je iz kompanije izašla poreska kontrola, koja je pregledala poslovanje pet godina unazad, bez ijedne primjedbe i sada se ponovo najavljuje vanredna kontrola. Pojavila se potreba i za vanrednom kontrolom tehničke ispravnosti trajekata, koji su inače na vezu u Bijeloj i ne saobraćaju, pa im je sada jako bitno da li su ispravni ili ne. Prošle godine je Pomorski saobraćaj posjetila 21 inspekcija, čak i arhivska, jer proizvodimo veoma važan arhivski sadržaj. Ako računamo da smo sa svakom inspekcijom proveli tri dana, mi smo 60 radnih dana proveli prevrćući papire s jedne na drugu gomilu – kazao je Ban dodajući da to znači da je njihova administracija, imajući u vidu radne dane, skoro tri mjeseca prošle godine bila posvećena isključivo inspekcijama.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije