20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Baošići – mještani protiv gradnje ugostiteljskog objekta na plaži

Baošići-plažaa – foto RHN

Najavljena izgradnja ugostiteljskog objekta na plaži u Baošiću od strane firme „Plaža Perla”, ruskog vlasnika, izazvala je protestno okupljane mještana kojima se u ime Ekološkog društva Boka pridružila i Olivera Doklestić. Mještanin Zdravko Damjanović ukazao je da Morsko dobro prilikom davanja u zakup plaže nije vodilo računa da se mještanima oduzima pravo na vezivanje barki jer se bave ribolovom, ali i da je lokacija u granicama kulturno -istorijskog područja Unesko.

– Morsko dobro je moralo da ima evidenciju o tome i da ne dozvoli ovakvu gradnju, gdje se ulazi preko 20 metara u more. Zakupac kome je dodijeljena ova lokacija ne posjeduje hotelsko -ugostiteljske kapacitete niti je nosilac razvojnog projekta turističkih sadržaja Herceg Novog. Želja naših komšija, koji posjeduju 4.000 kvadrata zemlje u zaleđu ove plaže na kojoj imaju u planu da sagrade hotel sa izlazom na more, jer ga do njega dijeli samo šetalište, neće moći da se ostvari. Zakup ove lokacije je na 20 godina. Stvaran projekat za koji je Opština izdala saglasnost nije postavljen na tabli, postavljen je samo gabaritno jednim dijelom, ali ne i sadržajno. Da li investitor želi da nešto sakrije od mještana ili ne, saznaćemo – naglasio je Damjanović.

I Savo Damjanović kaže da je gradnja nedopustiva.

– Ispred kuća sam moje braće. Njih petoro se bave turizmom i njihovi gosti koriste ovu plažu. Oni su prije 100 godina napravili kuću, gradili, radili, oplemenjivali ovu plažu, borili se za svaki milimetar da ne odnese more i sada neće moći da priđu toj plaži. Osjećamo se ugroženo jer sada dolazi neko s parama i kažu nam nije to više vaše. Svi imamo uredne dozvole za izdavanje. Gdje će naši gosti da se kupaju – ogorčen je Savo Damjanović.

Milo Damjanović, u ime Ribarskog kluba Baošić i Društva za podvodni ribolov, ukazo je na ugrožavanje ekosistema mora.

– Gradnja ugrožava zaštićene vrste različitih algi. Tu je murava, školjke kao što su palastura, vaganj i žbogulja kao i trava koja raste uz parapet, a kojoj ne znam ime – kaže Milo Damjanović.

Baošići tabla – foto RHN

U ime Eko društva Boka Olivera Doklestić, upravo zbog nasušne potrebe da se zaštiti morski život, apeluje da se obustave svi radovi. Kaže da je investitir dobio sve dozvole, što ne bi smjelo da se desi u državi koja nosi epitet ekološka.

– Ne treba sve da bude izbetonirano, da sve bude komercijalizovano i da ne razmišljamo šta će od tog živog svijeta da ostane. Institut za biologiju mora, konkretno dr Vesna Mačić koja se bavi istraživanjem podmorja posebno biljnih vrsta u moru, još lani je stala uz mještane. Sav priobalni pojas Boke je ugrožen gradnjom plaža, bez obzira da li se rade pješčane ili betonske plaže, kao i gradnjom marina. Stepen izgrađenosti marina i broj vezova unutar Boke, već premašio dozvoljenu brojku, a mislim da je prethodnim studijama ona bila limitirana na 500 vezova. Danas imamo Portonovi,Lazure i ove male marine brojka uveliko prelazi 1.000 i to je jedan od prvih činilaca zagađenja morskog priobalja. Pravi dar prirode je kada se pojavi palastura jer ona je činilac zdrave sredine i čistog priobalja. Kada je primijećena palastura, primijećeni su i morski krastavci i neke druge boljne i životinjske vrste koje zaslužuju da budu zaštićene. Zaliv Boke je dio prirodne i kulturne Unesko baštine i zato treba obratiti punu pažnju na zaštiti i priobalju i kopnenog dijela – poručila je Doklestić.

Drljević: Posjedujemo sve dozvole za gradnju

Kompaniju Plaža Perla, ruskog vlasnika, zastupa Aco Drljević koji kaže da posjeduju sve neophodne dozvole za gradnju i da će radovi biti okončani do početka sezone.

– Posjedujemo sve dozvole za gradnju ovjekta. Investicija je vrijedna 160.000 eura. Radove počinjemo uskoro, a biće okončani do sezone – odgovorio je kratko Aco Drljević.

/K.M./

Izvor:Dan

Najčitanije