16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Bar –  prvi dan Krajinske Koštanijade privukao veliko interesovanje

Krajinska koštanijada

Jubilarno 15. izdanje manifestacije Krajinska Koštanijada održava se ovog vikenda u Ostrosu, te na taj način ujedno otpočinje i ovogodišnji program povodom obilježavaja Dana Opštine Bar.

Ova lijepa tradicija afirmiše multietnički karakter barske opštine, kao i bogatu kulturnu i turističku ponudu Krajine. I ovog je puta privukla veliko interesovanje posjetilaca koji tokom trajanja manifestacije imaju priliku da uživaju u ukusnim tradicionalnim specijalitetima, pečenim i kuvanim koštanjima i drugim delikatesima Krajine.

Tokom dva bogata pazarna dana posjetioci, osim koštanja, mogu da isprobaju i trguju i ostale domaće proizvode kao što su sir, domaći luk, masline, divlji i pitomi šipkovi, suve smokve, sirup od šipka, japanske jabuke i mnogobrojne proizvode po kojima je Krajina prepoznata.

Organizator manifestacije je MZ Ostros, pod pokroviteljstvom Opštine Bar i Turističke organizacije Bar, a kako tradicija nalaže već par godina unazad, brojnom lokalnom stanovništvu kao i okupljenim posjetiocima obratio se predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević. On se tom prilikom, zahvalio okupljenima na prisustvu uprkos lošem vremenu, i kazao da su upravo zajedničkim djelovanjem i  saradnjom učinili da se ovaj događaj održava već petnaestu godinu i kao takav postaje tradicija.

Krajinska koštanijada

“Iskoristio bih priliku da pozdravim sve naše drage prijatelje iz Ulcinja, Skadra i zemalja okruženja. Osim zabavnog karaktera, ova manifestacija promoviše bogatstvo ovoga kraja, iako, ove godine rod koštanja i nije na zadovoljavajućem nivou. Ali, drago mi je što taj podatak nije spriječio organizatore da se potrude i omoguće svima vama da uživate danas u delicijama i bogatstvu ovoga kraja”, poručio je on.

Raičević se tom prilikom zahvalio Savjetu MZ, kao i predsjedniku MZ Ostros, Bećiru Berjaševiću i njegovom timu koji su, prema njegovim riječima, vrijedno radili na pripremi ove manifestacije.

Za očuvanje krajinskih običaja, i tradicije Kostanijade po kojoj je Ostros prepoznatljiv, zaslužan je svakako predsjednik te MZ, Bećir Berjašević. Prema njegovim riječima, uz veliku podršku Opštine Bar i Turističke ogragnizacije grada Bara, svake godine se realizuje ova manifestacija na radost lokalnog stanovništa, ljudi koji su porijeklom iz tih krajeva, i brojnih ljubitelja koštanja.

“Ovo je jako značajan dan za nas i Krajinu u cijelini, a svakako je bitan i za Opštinu Bar, jer je naš kraj jako primamljiv turistima. Moram naglasiti da se nadamo što skorijem otvaranju graničnog prelaza sa Skadrom, što će svakako olakšati život lokalnom stanovništvu, posebno mladima”, kazao je on.

Uprkos tome što je početak pazarnog dana obilježila kiša, izlaskom sunca se manifestaciji priključio još veći broj posjetilaca, na veliko zadovoljstvo organizatora i izlagača.

Veliko zadovoljstvo organizacijom ovog izdanja Koštanijade izrazijo je jedan od izlača, Alija iz Krajine koji je pozvao ljude da iskoriste bolje vrijeme da posjete štandove sa bogatom ponudom.

“Izložili smo koštanje, sir, smokve masline, japansku jabuku, kivi, svega po malo. Koštanji su autentično iz Krajine, ima tu stabala starih 500, 600 godina. Opština Bar nam pruža sjajnu podršku, a sutra će biti još ljepši dan pa neka zainteresovani dođu, posjete Krajinu i kupe domaće proizvode,” kazao je Alija.

Za dobro raspoloženje prvog dana manifestacije pobrinuli su se muzičari Muzafer Kolići, Merita Bonjaku sa Kosova, Bujar Ćamili i Zef Beka koji su od jutarnjih sati svojim nastupima oduševljavali posjetioce, a krajem pazarnog dana biće dodijeljene nagrade pobjednicima konkursa za literarni rad posvećen koštanju.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije