7 C
Kotor

Slušaj online radio

Jugo nasukalo napuštenu jedrilicu, plutala više od mjesec dana…

Jedrilica nasukana Foto UPSUL

Jedrilica kojom su migranti išli ka Italiji nađena kod Rafailovića, BudvaJedrilica sa koje su 1. oktobra spašeni migranati u Jonskom moru na 80 nautičkih milja od italijanske i grčke obale nađena je kod Rafailovića. Da stvar bude još čudnija, kako je za Portal RTCG rekao čelnik Uprave pomorske sigurnosti Žarko Lukšić, jedrilica je napuštena plutala do nasukanja na obalu u Rafailovićima punih jedan mjesec i 10 dana, a udaljenost od mjesta spašavanja do Rafailovića je nevjerovatnih 246 nautičkih milja (455 km).

Kako je rekao Žarko Lukšić, Pomorsko operativni centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama primio je informaciju da se kod tunela kod Rafailovića koji spaja plažu Kamenovo, nalazi jedrilica koja je usljed veoma velikih talasa predhodne noći izbačena kompletna na obalu.

“Ime jedrilice je ”CRISTAL RIVER”, oznake KAS2216869, zastava Turske, model BENETEAU. Spasioci i pripadnici Službe spašavanja i CB Budva su izašli na lice mjesta koja je bila bez posade, odnosno napuštena. Na samom pramcu jedrilice je narandžastvom bojom napisana poruka da se radilo o spašavanju 1. oktobra 2023 godine”, kaže Lukšić.

Foto UPSUL

Kontaktirana je i italijanska strana.

“Operateri na pomorsko-operativno centru su odmah kontaktirali Koordinacioni centar traganja i spašavanja na moru MRCC Roma i tražili informaciju, koju su primili kasno popodne sa potvrdom da je italijanska obalska straža imala SAR akciju spašavanja migranata u Jonskom moru na 80 nautičkih milja od italijanske i grčke obale”, pojasnio je Lukšić.

Jedrilica nasukana Foto UPSUL

On je rekao da je jedrilica stigla u Crnu Goru.

“Jedrilica je napuštena plutala do nasukanja na obalu u Rafailovićima punih jedan mjesec i 10 dana, a udaljenost od mjesta spašavanja do Rafailovića je nevjerovatnih 246 nautičkih milja (455 km). Ovo je još jedan nestandardan slučaj koji se desio vezano za traganje i spašavanje u 2023 godini”, rekao je Lukšić.

Izvor:RTCG
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije