17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Bark zarobljen u ledu umalo izazvao rat, no prevladao je razum…

Brod – ilustracija

Bark Britanske kraljevske mornarice Resolute je prilikom jedne svoje arktičke ekspedicije 1852. godine ostao zarobljen u ledu i posada je bila prisiljena napustiti i ostaviti brod.

Nakon nekog vremena struje su brod i santu koja ga je zarobila, počele nositi prema jugu. Dvije godine kasnije brod je, kako pluta na pučini, našao američki kitolovac George Henryi odvukao ga u Boston.

U to vrijeme američko-britanski odnosi su bili u takvoj krizi da se govorilo i o mogućnosti da dvije zemlje zarate. Senator iz Virginije James Murray Mason predložio je da se, kao znak dobre volje, brod popravi o američkom trošku i vrati Englezima. Tako je i učinjeno.

Kada je 1870. britanska mornarica odlučila rashodovati Resolute, od njegova drva napravljen je veliki rezbareni pisaći stol koji je kraljica Viktorija u znak sjećanja na ljubaznost i prijateljstvo američkog naroda, poklonila američkom predsjedniku Rutherfordu Hayesu.

Od tada se stol nalazi u Ovalnom uredu Bijele kuće, i s izuzetkom Richarda Nixona, koristili su ga svi predsjednici SAD-a.

Najčitanije