30 C
Kotor

Slušaj online radio

BBC World Travel Show snima sa Laboratorijom za arheologiju pomorstva

BBC World Travel Show – Laboratorija za arheologiju pomorstvo

Uspjesi i inovacije Laboratorije za arheologiju pomorstva, Univerziteta Crne Gore, privukle su kamere svjetski poznatog BBC World Travel Show serijala.

Izvanredna multidisciplinarna istraživanja i inovativne prezentacije prošlosti, koje sprovodi tim Laboratorije za arheologiju pomorstva, biće predstavljene gledaocima širom svijeta kroz fascinantne 3D modele, WRECKS4ALL virtuelnu realnost i ronjenja na potonulim brodovima u Boki Kotorskoj.

Voditeljka Carmen Roberts roni na olupini u Boki Kotorskoj

Tim Laboratorije za arheologiju pomorstva i voditeljka Carmen Roberts, uz podršku Adriatic Blue ronilačkog centra iz Herceg Novog, u emisiji posvećenoj Crnoj Gori, predstaviće atraktivne turističke potencijale i istorijske priče crnogorskog podmorja. Tema kojom će se tim Laboratorije predstaviti je digitalizacija podvodne kulturne baštine i proizvodnja medija koji prenose, ne samo istorijske poruke, već i doživljaj posete ovim vrednim lokalitetima skrivenim ispod površine mora. Emisija će otkriti istraživačke potencijale Laboratorije i Univerziteta Crne Gore, a potom i bogatstvo podvodne kulturne baštine, roneći i snimajući na olupinama u Boki Kotorskoj, u akvatorijumu Herceg Novog, kazao nam je Darko Kovačević podvodni arheolog i voditelj Laboratorije za arheologiju pomorstva.

Učešće uBBC World Travel Show serijalu nije samo prilika za prezentaciju jedinstvenog podvodnog naslijeđa Crne Gore, već i prilika da se istakne važnost očuvanja i istraživanja ovih dragocjenih lokaliteta.

BBC World Travel Show u prostorijama Laboratorije za arheologiju pomorstva

Tim Laboratorije se zahvaljuje na velikoj podršci koju je dobio od Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Uprave za pomorsku sigurnost, kao i partnera iz Boke Kotorske koji prepoznaju doprinos i važnost razvoja podvodne arheologije i odgovornog podvodnog turizma u Crnoj Gori.

Laboratorija za arheologiju pomorstva i Univerzitet Crne Gore nastavljaju svoju misiju otkrivanja priča iz prošlosti kroz najnovije tehnološke inovacije, inspirišući publiku širom svijeta da cijeni i poštuje nasleđe koje krije Jadransko more.

Najčitanije