14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Belgija optužila četiri osobe u korupcijskoj istrazi Evropskog parlamenta

Korupcija u Evropskom parlamentu Foto: Ilustracija / Shutterstock

Belgijski sudac optužio je danas četiri osobe zbog navodnog primanja novca i darova od zaljevske zemlje u svrhu utjecanja na odluke Evropskog parlamenta, optužbe koje su u Bruxellesu izazvale preneraženost.

U petak je u Bruxellesu uhapšeno pet osoba nakon najmanje 16 pretresa povezanih s istragom o tomu da je jedna zaljevska zemlja platila znatnu svotu u novcu kako bi tako utjecala na odluke zastupnika u Evropskom parlamentu.

Šest osoba je najprije privedeno. Četiri su optužene, a dvije puštene, priopćili su tužitelji u nedjelju. Nisu imenovali nijednu umiješanu osobu.

Tužitelji su rekli da su mjesecima sumnjali da zaljevska zemlja pokušava utjecati na odluke u Bruxellesu. Izvor upoznat sa slučajem rekao je da se radi o zemlji domaćinu Svjetskog nogometnog prvenstva, Kataru.

Katarski dužnosnici zanijekali su optužbe o mogućim nedjelima.

Jedna od potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili izgubila je svoje ovlasti uslijed povezanosti s istragom o korupciji u Belgiji. Kaili, grčka eurozastupnica, uhićena je u petak u Belgiji zajedno s nekolicinom osumnjičenika u svezi s istragom o podmićivanju.

Grčka socijalistička stranka PASOK priopćila je da izbacuje Kaili iz svojih redova.

Nije bilo odmah jasno je li ona bila jedna od optuženih u slučaju. Njezin ured nije odgovarao na telefonske pozive ni odgovorio na email da komentira slučaj.

Tužitelji su rekli da su također pretresli dom još jednog eurozastupnika u subotu, no nije rečeno o kome je riječ. Član Belgijske socijalističke stranke, Marc Tarabella potvrdio je da se radilo o njegovom domu i da su mu oduzeti računalo i mobitel.

Europski povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni rekao je talijanskoj televiziji Rai 3 da se radi o vrlo ozbiljnom slučaju.

– Ako se potvrdi da je netko uzeo novac kako bi pokušao utjecati na mišljenje Europskog parlamenta, bit će to jedna od najdramatičnijih korupcijskih priča proteklih godina, dodao je.

Europski parlament trebao bi ovaj tjedan glasati o prijedlogu o produžetku bezviznog putovanja u Europsku uniju za Kuvajt, Katar, Oman i Ekvador. Neki zastupnici su predložili da se odgodi rasprava i glasovanje.

Izvor:Hina-HRT

Najčitanije