8 C
Kotor

Slušaj online radio

Berbokova ne vidi volju Moskve da pregovora

Analena Berbok Foto: Britta Pedersen/dpa

Ukrajinski rat je duboko zašao u peti mesec, ali šefica njemačke diplomatije Analena Berbok (Annalena Baerbock) kaže da još ne vidi mogućnost za pregovore sa Rusijom.

“O čemu uopšte može da se pregovara sa nekim ko čak ni sa Međunarodnim komitetom crvenog krsta nije voljan da dogovori humanitarnne koridore za evakuaciju civila”, pitala se Berbokova u razgovoru za novo izdanje magazina Štern (Stern).

Rusija je Ukrajinu napala krajem februara.

Berbokova je odbacila poziv na hitan prekid vatre i pregovore koje su brojne njemačke ličnosti zahtelave jednim otvorenim pismom. “Da sam Ukrajinka, smatrala bih to pismo naivnim, uznemirujućim, arogantnim”, rekla je.

“S kojim pravom ministarka inostranih poslova Nemačke može, u ime Ukrajine da odluči koji dio zemlje treba da predaju, koliko miliona svojih građana treba da potčini ruskoj vlasti?”

Berbokova je rekla da od početka rata nije kontaktirala šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, ali da bi volela da može da kaže: “Hajde Sergej, da pregovaramo o miru”.

Istovremeno je izrazila sumnju da Lavrov uopšte ima zeleno svetlo da predstavlja ruske vlasti. “Pitanje je koju funkciju ruski ministar spoljnih poslova zaista ima”, rekla je Berbokova, aludirajući na svemoć predsednika Vladimira Putina u Rusiji.

Lavrov i Berbokova su prošle nedelje na Baliju učestvovali na ministarskoj konferenciji G20, ali Lavrov je odmah posle svog govora napustio salu ne želeći da sasluša Berbokovu, koja je bila sleedeća na redu.

Izvor:dpa

Najčitanije