12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Berbokova: Rusija minirala ogromno područje u Ukrajini

Berbok – Foto: Kay Nietfeld/dpa-Pool/dpa

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) i njen češki kolega Jan Lipavski (Lipavský) potvrdili su u petak da Ukrajina može da računa na dodatnu pomoć dve zemlje. Novi veliki izazov predstavlja ogromno područje u Ukrajini pod ruskim minama, rekli su na sastanku.

Lipavski je u mestu na češko-njemačkoj granici Berenštajn/Vejprti istakao da je napad na Ukrajinu “imperijalna ruska agresija bez presedana”.

Berbokova je podsjetila da je na samitu NATO u Viljnusu ranije ove nedelje kancelar Olaf Šolc (Scholz) najavio novi paket pomoći Nemačke Ukrajini u naoružanju od 700 miliona evra. Sada se, zajedno sa partnerima, gleda kako pomoći Ukrajinu s obzirom na još jedan veliki izazov: ruska vojska je minirala područje veličine Zapadne Nemačke, što onemogućava oslobađanje ljudi koji su tamo.

Berbokova je istakla veliku ulogu istočne Evrope u jedinstvu kontinenta. Da nije tako, Evropa ne bi mogla da funkcioniše kao sada.

Kao dokaz je navela reakciju na agresiju Rusije – koja je pokazala da je Evropa jača i ujedinjenija nego ikad. Ovo jedinstvo je potrebno ne samo u evropskim glavnim gradovima, već i u pograničnim regionima – gde kuca evropsko srce, rekla je nemačka ministarka.

Lipavski je kazao da su NATO i EU garanti mira u Evropi i da se nada da će evropska perspektiva biti otvorena za Ukrajinu i Moldaviju. Osim toga, važna je i integracija država Zapadnog Balkana u EU. To ne može da se desi preko noći, ali treba nastaviti sa “politikom otvorenih vrata”, zaključio je češki ministar.

Izvor:dpa

Najčitanije