21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Bez novih slučajeva, ukupno 288 – Rano je govoriti o popuštanju mjera

Coronavirus

U Crnoj Gori prema posljednjim informacijama nije registrovan nijedan novi slučaj virusa korona pa je tako broj inficiranih i dalje 288. Analizirano je ukupno 103 uzorka, saopštio je epidemiolog Senad Begić

Direktor Instituta za bolesti djece Saša Radović, kazao je da je u Kliničkom centru hospitalizovanio 16 pacijenata – 10 na Infektivnoj, na Internoj  poluintenzivnoj tri, intenzivnoj tri, a dva pacijenta su na respirtoru.

U bolnici u Nikšiću je hospitalizovano sedam, Beranama četiri, te sedam pacijenata u Baru. 41 dijete je bilo pozitivno na koronavirus, a samo jedno je zahtijevalo hospitalizaciju.

Ispituju se kontakti pacijenta oboljelog od koronavorusu u Plavu, kazao je danas pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić. Samo jedan oboljeli, može predstavljati veliki epidemiološki problem kazao je on.

Begić je ponovio da je rano govoriti o bilo kakvom popuštanju mjera.

Begić o mogućem povratku koronavirusa:

“To je jedan od scenarija. Drugi govori da će se bolest suzbiti, a ima i onih koji govore da će ući u sezonalnost. Jedan os scenarija je onaj gdje ulogu igra moderna medicina, a to je da se pronađe vakcina i da se vakciniše veliki broj ljudi i da se na taj način kontroliše virus”, kazao je Begić.

Saša Radović je kazao  da za sada nema recidiva, odnosno izliječenih koji su ponovo inficirani.

“Primijetili smo da je mali broj slučajeva zadnjih dana uzrokovao uljuljkanost i opuštanje. Ovaj slučaj nosi ozbiljan epidemiološki potencijal i treba da budemo spremni da u narednim danima očekujemo povećanje broja slučajeva”, kazao je Begić.

Najčitanije