16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Biden se sastaje s čelnicima EU-a radi obnavljanja transatlantskih odnosa

 

Biden – foto EPA

Američki predsjednik Joe Biden u utorak bi se trebao sastati s čelnicima EU-a i postaviti zajedničke ciljeve u vezi s izazovima kao što su pandemija i asertivnost Kine. 

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel Bidena će dočekati u Briselu.

Očekuje se da će glavna tema sastanka biti obnavljanje transatlantskih odnosa nakon napregnute višegodišnje vladavine Donalda Trumpa.

Dosad su trgovinski odnosi između SAD-a i EU-a bili problematični, no prema navodima jednog od službenika EU-a, u utorak bi se mogao postići napredak.

Saveznici se 16 godina sukobljavaju na pitanju carina, međutim, službenik tvrdi da bi se ta trgovinska barijera mogla ukinuti na duže vrijeme.

– Vrlo je vjerovatno da bi obje strane pristale na ukidanje carina vezanih uz spor oko aviona, rekao je izvor.

SAD i EU međusobno se optužuju za nepravednu državnu potporu dvjema najvećim svjetskim avio kompanijama, evropskom Airbusu i američkom Boeingu. Nametnuli su carine vrijedne više milijardi dolara na sve proizvode, one koji su povezani sa avio industrijom i one koji nisu.

Oba bloka u martu su pristala na ukidanje carina na četiri mjeseca.

Drugo ključno pitanje sastanka mogla bi biti saradnja u borbi protiv pandemije izazvane koronavirusom.

SAD želi ukinuti patente na proizvodnju vakcinaa, a Evropska je unija skeptična i pita se je li to najbolje rješenje za nestašicu istih.

Izvor:HRT/ HINA

Najčitanije