16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Big game fishing” u Jezerima na Murteru – pobjednik se izvlačio iz šešira

Big game – foto HRT-  More

Stigli su u Jezera na otoku Murteru prekaljeni lovci na krupnu morsku divljač – domaći i strani. 55 natjecatelja! Put su pod noge bacili zbog 22. međunarodnog sportsko-udičarskog natjecanja.

Snažni morski grabežljivce lovili su se na mjestu koje je inače: promenada za tune srednjeg Jadrana. Mamile su ih posade sitnom plavom ribom.

Otprilike 20-ak kilograma dnevno. 3,4 kašete, kaže Ivan Babić iz Zagreba.

Uzalud! Mirovali su satima svi štapovi jugoistočno od Žirja.

– Imamo ribu na 60 metara, evo opet se pojavljuje. Naša udica je na nekih 70-ak, dodaje Babić.

No, zagrizla nije! Ni tada – a nije ni kasnije!

– Sad smo već 4 sata na poziciji, trenutno igra čekanja. Riba je bila pod brodom, ali nije htjela, objašnjava Babić.

Nadmudrili su na koncu jednu big gejmaši – zakvačila se 3 minute prije kraja prvog lovnog dana! Potvrdili su suci: Jedina u dva lovna dana! 21 minutu poslije i ispala. Inače, ulov ovdje rijetko kad izostaje.

Spuštale su se udice u more – za ludu! No “veliki igrači” podsjećaju: adrenalinsko je ovo iskustvo za najstrpljivije!

A lov na krupne morske primjerke zaštitni je znak Jezera. Zbog pandemije prošlogodišnji su otkazali. A ovogodišnji im deblja turističku statistiku. I puni otočke blagajne!

Jezerani su natjecanje prvi put organizirali prije 23 godine ufajući se u produljenje sezone.

I bi tako!

– Popunili su se i dijelom apartmani i restorani, hoteli, ljudi troše itd. A to je manifestacija koja je bila prva u Hrvatskoj, koja ima svoju tradiciju i Jezera kao ribarsko i pomorsko mjesto to zaslužuje, kaže direktor TZ-a Jezera Nenad Milin.

Hvale domaćine ribolovci. Kažu: zbog njih se ovamo i vraćaju.

Pamte dobro organizatori zlatne godine natjecanja, kada je broj natjecatelja bio troznamenkast. Ističu 2008. i 2009. Računali su: popunili su ribolovci tada i općinski i državni proračun. Itekako!

“Tu se vrtilo nekih do milijun eura. Počevši od potrošnje goriva, najam soba, apartmana, prodaja leške jer oni trebaju i mamce, leške za svoj ribolov, prodaja ribolovne opreme – svaki štap dođe tisuću, dvije eura, kaže Ervina Tomin iz ŠRD “Punta Rata” iz Jezera.

A ove godine ostali su morski kapitalci u moru. No, bit će prilike, kažu ribolovci, da morski lovac postane lovina! Uzdaju se u onu: strpljen – spašen!

Boj se u Jezerima bio za ulaznicu za Svjetsko prvenstvo u Kostarici. Ulov je izostao, ali dovitljivi su bili domaćini: pobjednik se prvi put otkad je natjecanja izvlačio iz šešira.

/Autor: Ivona Ramadža/More/I.B./HRT/

Izvor:HRT

Najčitanije