16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

BiH: Još dva smrtna slučaja povezana s koronavirusom

BiH: Još dva smrtna slučaja povezana s koronavirusom

Broj umrlih u Bosni i Hercegovini čija se smrt može povezati s koronavirusom povećan je u ponedjeljak na osam, nakon što je tijekom dana potvrđeno kako je to bio slučaj kod još dvojice preminulih.

U bolnici u Mostaru umro je muškarac koji je bio prva osoba kod koje je u tom gradu potvrđen virus SASR-CoV-2 i koji je pritom uskratio informacije kako je bio u Italiji pa je zarazu proširio na djelatnike bolnice.

Zaraza koronavirusom potvrđena je testiranjem i kod drugog preminulog muškarca iz Gornjeg Vakufa.

“Nije imao epidemiološki potvrđenu sliku, nije bio u samoizolaciji niti je imao kontakte s nekim tko je zaražen koronavirusom”, kazao je ravnatelj Zavoza za javno zdravstvo županije Središnja Bosna Sead Karakaš opisujući okolnosti pod kojima je preminuo 66-godišnjak.

Dodao je kako se sada poduzimaju mjere ne bi li se utvrdilo tko je bio “nulti pacijent” u Gornjem Vakufu, gradiću u kojemu do sada nije bilo zaraze.

U cijeloj BiH do ponedjeljka su potvrđena 354 slučaja zaraze koronavirusom, a više od 50 tisuća osoba je pod pojačanim nadzorom zbog sumnje da bi mogli biti prenositelji virusa.

I dalje je na snazi policijski sat koji podrazumijeva potpunu zabranu kretanja od 20 sati navečer do 5 sati ujutro, a od ponedjeljak je za putnički promet zatvorena i sarajevska zračna luka.

Narodna skupština Republike Srpske u subotu je proglasila izvanredno stanje, no ta odluka još nije stupila na snagu jer ju nije potvrdilo entitetsko Vijeće naroda, tijelo koje je supstitut za gornji dom parlamenta.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda odlučio je pozvati se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa tražeći jamstva da izvanredno stanje neće biti krinka pod kojom će se onemogućiti fizička komunikacija između dva entiteta, uključujući kretanje ljudi.

O tome kada može stupiti na snagu izvanredno stanje u RS stoga će odlučivati entitetski Ustavni sud, čiji se pravorijek očekuje za desetak dana.

Krizni stožer Federacije BiH, u kojoj je na snazi stanje prirodne ili druge nesreće, naložio je od ponedjeljka obvezu nošenja zaštitnih maski za sve osobe koje napuštaju svoje domove i kreću se na otvorenome.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije