11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

BiH: Novi napad na Partizansko groblje u Mostaru, uništene gotovo sve spomen ploče

Partizansko groblje Mostar – Foto: Željko Milićević/AA

Partizansko spomen groblje u Mostaru ponovo je bilo na meti vandala. Ovog puta su uništene gotovo sve spomen ploče sa uklesanim imenima poginulih partizana, a to je prema ocjeni članstva UABNOR-a Mostar jedno od najvećih skrnavljenja spomenika u posljednjoj deceniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Najavljeno je da će u narednim danima antifašisti Mostara vjerovatno protestovati na ulicama zbog ignorisanja i nekažnjavanja počinilaca kaznenih djela kojim se s vremena na vrijeme ovaj nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine uništava.

“Dogovaramo dalje korake. To će vjerovatno biti protesti i krivične prijave. Jasno i glasno ćemo, imenom i prezimenom, prozvati sve koje smatramo odgovornim za uništenje Partizanskog groblja. Pola godine slušamo najave čelnika kako će se raditi i graditi, ovo i ono. Svega je tu kontroverznog i mi smo već reagovali. Onda su rekli da ih ne razumijemo, a sada pitamo razumiju li oni nas? Ovo što se desilo sad je direktna posljedica priče o Trimuši i Lipanjskim zorama. Ovo sve dolazi iz politike“, izjavio je za Anadolu Agency predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ranije je najavio obnovu Partizanskog groblja, zajedno sa kompleksom Trimuše, i to uz pomoć Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Najčitanije