16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

BiH zabranila izvoz oblovine, drveta i peleta

Drvo za ogrjev

Vlasti Bosne i Hercegovine u srijedu su zabranile izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta kako bi zauzdali divljanje cijena i spriječili da se u zimskoj sezoni ugrozi grijanje građana tim energentima.

Vijeće ministara BiH je na izvanrednoj telefonskoj sjednici na rok od tri mjeseca usvojilo odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

“Cilj ove odluke je osiguranje nužnih količina za prerađivačku industriju, otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u BiH i sprječavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i gospodarstvo prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata”, navodi se u priopćenju.

Zabrana izvoza predviđena je do kraja rujna, a Vijeće ministara može produžavati te zaštitne mjere.

Prijedlog odluke početkom lipnja uputio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac nakon što je dobio inicijative i entitetskih vlada Federacije BiH i Republike Srpske.

“Da nije donesena ova odluka, ovo bi bio udar na proračun građana u BiH”, rekao je Košarac na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća ministara.

Po njegovim riječima, pelet je poskupio 155 posto u odnosu na prošlu godinu, a izvoz peleta u prvom tromjesečju ove godine porastao je za 78 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Izvor:Hina

Najčitanije