20 C
Kotor

Slušaj online radio

Bijela – “Velika bokeška fešta” ovog vikenda

Velika Bokeska Festa 2020.

Kao dio programa proslave 51. Praznika mimoze ovog vikenda u Bijeloj će se održati „Velika bokeška fešta”, kojom Bijeljani ukazuju na svoju bogatu pomorsku i kulturnu tradiciju, a putem Sajma, masline, vina i zdrave hrane trude se da ne izostanu ukusi i mirisi mediteranske kuhinje.

Nikola Svilanović, predsjednik NVO „Velika bokeška fešta“, kazao je da neće izostati igrokaz, kojim se odaje počast čuvenom Bijeljaninu, pomorskom kapetanu Petru Želaliću, baš kao ni tradiocionalna sadnja maslina, u čast uglednim žiteljima Bjelskih Kruševica.

Masline će biti posađene u čast jereju, osnivaču škole i učitelju u Bjelskim Kruševicama Savu Bijeliću, potom četvorici stogodišnjaka i to Sofiji Svilanović, Nikoli Mijajloviću, Iliji Mijajloviću, Polu Mitroviću i trojici solunskih boraca iz ovog kraja Vasu Vodovaru, Špiru Mitroviću i Ognjesavu Pavloviću.

„Velika bokeška fešta” je nosilac aktivnosti 51. Praznika mimoze tokom ovog vikenda. Počećemo u petak, programom koji počinje u 12 časova, kada ćemo obići crkovnu kuću kraj hrama Sv. Arhangela Mihaila, a u starom mlinu, u kojem su se nekada mljele masline, održaćemo kratko predavanje na temu maslinarstva.Bogat kulturni program smo pripremili u u prostorijama školske zgrade i lovačkog doma u zaseoku Matovići, imaćemo pješačku turu od Bijela do Bjelskih Kruševica i obilazak starih maslinjaka uz edukativne programe i prikaz obnavljanja i rezidbe, kazao je Svilanović.

Velika bokeška fešta – Maslina

Subota je rezervisana za Sajam masline, vina i zdrave hrane u Domu kulture u Bijeloj, koji počinje u 10 časova, scenski prikaz dolaska kapetana Petra Želalića, malteškog viteza, dječji cvjetni defile i kulturno – zabavni program.

Nedjelja će takođe biti namijenjena sajmu i edukativnim programima, dok će 24.februara, u ponedjeljak, od 17 časova u prostorijam Doma kulture u Bijeloj upriličiti dječiji maskenbal.

Izvor:Dan

Najčitanije