16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Bijela – zagađenja ima više nego što se očekivalo, Vladi treba više vremena

Aktuelni izgled brodogradilista u Bijeloj foto S.L

Ni četiri godine od kada je formalno započet proces čišćenja i ekološke reemdijacije prostora brodogradilipta Bijela, ne nazire se kraj toj aktivnosti, niti momemtu kada će konačno tamo početi da se realizuje dugo obećavani projekat izgradnje remontnog centra za mega i super jahte.

Naime, Vlada je na sjendici 18.okobra usvojila  „Informaciju o sprovođenju istraživanja preostalog neispitanog kopnenog dijela i akvatorijuma koncesionog područja Brodogradilišta Bijela“ u kojoj piše da pored područja koje je za čišćenje u Bijeloj predviđeno po ugovoru sa francuskom kompanijom Valgo, u Bijeloj postoji još najmanje sedam lokacija zagađenih raznim vrstama štetnih materija, kao i još neutvrđena kolilina naslaga grita u podmorju oko nekadašnjih plutajućih dokova i operativne obale brodogradilišta.

Vlada je još u oktobru 2014. potpisala ugovor sa Svjetskom bankom za kreditiranje projekta „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“ za  četiri tzv. crne tačke u Crnoj Gori od kojih je najznačajnija brodogradilište Bijela. Nakon komplikovanih i dugotrajnih istraživanja i pripremnih radnji i uprkos obećanjima tadašnjeg ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića (DPS) da će „tender biti raspisanu junu 2015. i da će lokacija biti sanirana u narednih nekoliko mjeseci”, tek u spetembru prošle godine raspisan je tender za izbor izvođača sanacionih radova koji podrazumijevaju uklanjanje oko 150 hiljada tona grita i zagađenog zemkjišta iz Bijele.

Ugovor vrijedan 22 miliona eura koje će vraćati crnogorski poreski obveznici je u maju ove godine potpisan sa francuskom kompanijom Valgo, a koja ima rok od 21 mjesec da završi taj posao, ali se sada ispostavilo da zagađenje u Bijeloj ima još na nekoliko drugih lokacija.

Bijela Brodogradilište – grit – foto Boka News

Uklanjenje svog zagađenja kao nuspojave višedecenijske brodoremontne djelatnosti u Bijeloj, jedan je od uslova konzorcijuma tivatske kompanije Adriatic Marinas-Porto Montenegro i holandske brodograđevne korporacije Damen, da preuzmu Bijelu i na dijelu površine bivšeg brodogradilišta podignu moderan servisni centar za remont i održavanje super i maga jahti.

„Za dalje razmatranje opcije uključivanja novih lokacija u program sanacije kroz projekat “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje”, neophodno je uraditi detaljniju procjenu/istraživanja, kako bi se definisale mjere remedijacije, odnosno donijela odluka da li je i na kojim djelovima istraživane lokacije potrebno pristupiti čišćenju, kao i precizirali troškovi ove aktivnosti. Ova dodatna istraživanja neophodno je sprovesti kako bi se: utvrdilo tzv. „nulto stanje na cjelokupnoj lokaciji Brodogradilišta Bijela“, ostvarila dugoročna održivost višemilionskih sanacionih mjera koje se sprovode u okviru Faze I (tj. već ugovorenih radova sa kompanijom Valgo S.A Francuska), a sve u cilju pripreme lokacije za preuzimanje od strane budućeg koncesionara”- stoji u Informaciji koju je Vlada razmatrala na sjednici 18.oktobra.

Mapa Bijele sa lokacijama koje te treba ispitati i ocistiti (crnom bojom označene)

Vlada je prihvatila predlog konzorcijuma Porto Montenegro-Damen da oni o svom trošku sprovedu neophodna ispitivanja koja koštaju skoro 127 hiljada eura bez PDV.a i da im se taj iznos kasnije odbije od iznosa koncesione naknade za Bijelu. Analizu podataka prikupljenih iz tih istraživanja obaviće CETI,  taj posao koštaće dodatnih skoro 60 hiljada eura sa PDV-om i platiće ga Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Tek nakon okončanja tih ispitivanja i analiza Vlada i konzorcijim Porto Montenegro-Damen moći će, kako se navodi u Informaciji,  da “odrede mogući Plan remedijacije za Fazu Il, pripreme sprovođenje Plana remedijacije za Fazu Il paralelno sa remedijacijom Faze I(uključujući troškove i period trajanja) i ažuriraju lzvještaj o nultom stanju, koji će biti sastavni dio Dodataka koje treba priložiti u usaglašenoj formi uz Koncesioni ugovor za brodogradilišnu luku Bijela.”

To u suštini  znači da će se realizacija dugo obećavanog servisnog centra za mega i super jahte u Bijeloj, sigurno odložiti za još nedefinisano dug vremenski period. Vlada je inače, da bi sprovela u djelo takvu zamisao na kojoj je godinama insistirao Porto Montenegro, polovinom 2015. uvela stečaj u kompaniju Jadransko brodograduilište Bijela i uništila tu državn firmu sa nekoliko stotina zaposlenih.

Dio brodgradilista gdje Valgo uklanja grit

Porto i Damen su još na ljeto prošle godine kupili dio infrastrukture bivšeg brodogradilišta, a premijer Duško Marković je prilikom posjete Tivatu 25.jula prošle godine izjavio da se privode kraju pregovori sa tim konzorcijumom oko koncesionog ugovora kojim bi Damenu bila ustupljeno gazdovanje brodogradilišnom lukom Bijela na 90 godina.

“U toku su završni pregovori oko tendera za dobijanje koncesije koja treba da obezbjedi početak rada nove kompanije koja će se baviti remontom i izgradnjom jahti. To je investicija koja treba  da u naredne tri godine iznese oko 20 miliona eura i obezbjedi nova zapošljavanja za ljude iz ovog kraja. Znate što Damen znači u svojoj branši u svijeti i imati ga u Crnoj Gori nije samo šansa, već i privilegija, U ove tri godine razvijaće se nova kompanija sa ozbiljnim potecijalom, sa zapošljavanjem velikog broja ljudi i vjerujem da će ta investicija biti šansa za više desetina novozaposlenih koji sebe vide u  jahting industriji. Ta kompanija donijeće ozbiljne benefite“- istakao je jula prošle godine Marković, dodajući da će Vlada ubrzati administrativnu proceduru kako bi nova kompanija što prije započela sa radom, a to podrazumijeva i izmiještanje otpadnog grita iz Bijele. Do danas međutim, nije započeto ozbiljnije izmještanje otpadnog grita, niti je još potpisan koncesioni ugovor sa Porto Montenegrom i Damenom.

Prema planovima tog konzorcijuma, novi servisni centar na mjestu dijela kapaciteta bivšeg brodogradilišta u Bijeloj moći da generalno remontuje jahte dužine do 120 metra i imaće veliki sinhro-lift, par travel liftova većeg kapacitetatei četiri moderne remontne radionice među kojima je i potpuno zatvorena radionica za farbanje jahti.

Izvor:S.L

Najčitanije