27 C
Kotor

Slušaj online radio

Bijela – završetak priče o „nikšićkom pomorstvu“

SABRINA odlazi iz Bijele u teglju ARANA – foto D. Krivokapić

Ro-Lo brod „Sabrina“ koji je protekle četiri godine bio u vlasništvu kompanije „Neksan“ nikšićkog biznismena Miodraga Dake Davidovića, doploviće u srijedu do Aliage u Turskoj gdje će u tamošnjem rezalištu, jednom od najvećih u Evropi, biti isječen u staro željezo.

Na taj način stavlja se tačka na neuspješnu priču o potencijalnom „nikšićkom pomorstvu“, započetu u septembru 2014. kada je „Neksan“ na sudskoj prodaji u Prvivrednom sudu u Podgorici, kao jedini zainteresovani ponuđač, kupila „Sabrinu“.

Za taj 92 metra drugi brod od 4.257 tona za prevoz teških tereta, izgrađen 1980. u Njemačkoj, Davidovićeva firma platila je 380.000 eura. „Sabrina“ je inače, prethodno bila vlasništvo italijanske firme „Sarda lizing” a prodata je na sudskoj licitaciji zbog neplaćanja troškova za remont i dugogodišnju ležarinu tog broda u Jadranskom brodogradilipštu Bijela, a koji su dosegli iznos od čak 1,45 miliona eura plzus zatezna kamata.

Iako su nakon kupovine “Sabrine” iz “Neksana” stizale najave da će sa nabavljenim brodom  ta firma možda i započeti komercijalnu pomorsku djetnost, to se nikad nije desilo, pa je nikšićki trgovački brod-prvenac i preostale četiri godine svog života proveo na mrtvom vezu, uz opustjelu operativnu obalu u međuvremenu takođe u stećaju uništenog brodogradilišta u Bijeloj.

SABRINA u Bijeloj

“Nekssan” je na kraju “Sabrinu” nedavno prodao u staro gvožđe, pa je stari teretnjak 22.novembra u teglju malteškog remorkera “Aran”, konačno napustio Bijelu i krenuo na posljednje putovanje do Aliage u Turskoj.

Za sada nije poznato koliko je kompanija Dake Davidovića dobila novca od kupaca “Sabrine”, ali imajući u vidu težinu broda od 3.560 tona i prosječnu cijenu tone starog željeza u Turskoj, ta cifra najvjerovatnije iznosi blizu million eura, što je vjerovatno dovoljno da “Neksan” na ovim poslu ostvari skroman profit, imajući u vidu nabavnu cijenu i troškove plaćanje ležarine broda u Bijeloj za protekle četiri godine.

Izvor:S.L

Najčitanije