25.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Birdwatching i slični vidovi turizma bi mogli produžiti sezonu

Solila

Prema posljednjim istraživanjima, birdwatching turizam je rastuća tržišna niša i Evropljani postaju sve više zainteresovani za njega. Velika Britanija je najveće tržište za ovu vrstu turizma, a slijede Holandija, Njemačka i Skandinavija – kazala je Pobjedi direktorica Turističke organizacije Ulcinj Danica Banjević.

Turističke organizacije Bara, Podgorice i Tivta, uz podršku Nacionalne turističke organizacije i Morskog dobra, a u saradnji sa turističkom agencijom Monticola, koju je osnovao Centar za zaštitu i proučavanje ptica, predstavili su prvi put ovu vrstu ponude Crne Gore na sajmu Global Bird Fair u Oakhamu, najvećem sajmu ove vrste turizma na svijetu.

Korisno i lijepo

– Birdwatching nije samo posmatranje ptica, to je spoj ljubavi prema životinjama, prirodi i okruženju, koji stavlja akcenat na održivi turizam, u čemu vidimo veliki potencijal za razvoj. Imajući u vidu da su ti gosti relativno imućni i u destinaciji se zadržavaju duže od ostalih, promocija destinacije za ovaj i slične vidove turizma koje se realizuju i u vansezonskom periodu pozitivno bi uticala na dalji razvoj crnogorskog turizma – kazala je Banjević i istakla da je na sajmu u Londonu u julu pokazano veliko interesovanje i mnogi su već bukirali aranžmane za ovu postsezonu.

– Sezona ove vrste turizma vezana je za sezonske migracije ptica, koje se odvijaju tokom jeseni i proljeća, što je važno za produženje turističke sezone – tvrdi Banjević i naglašava da je ovoj ciljnoj grupi važna sigurnost, pristupačnost lokaliteta i destinacije, stručni vodiči, kao i održivost destinacije. Odlučujući faktori pri odabiru destinacije za posmatranje ptica su dostupnost i raznolikost ptičjeg svijeta, kao i prisutnost određenih grupa ptica ili endemskih vrsta.

Pored Ulcinjske solane i Skadarskog jezera, dva lokaliteta koja imaju i najveći broj ptičijih vrsta, tu su i Tivatska solila, kao i nacionalni parkovi.

Direktorica TO Tivat Danica Banjević – foto Boka News

– Tivatska solila su posebno privlačna ornitolozima i posmatračima ptica i svakako su mjesto koje treba posjetiti jer je riječ o jedinstvenoj oazi netaknute prirode sa preko 115 vrsta ptica. Zapravo, Solila su prvi specijalni rezervat prirode u Crnoj Gori. Za primjer dobre prakse u razvoju i upravljanju ovim lokalitetom Tivat i JP Morsko dobro su 2020. g. nagrađeni prvim mjestom u okviru kategorije ,,priroda i ekoturizam“ Green Destinations Story Award – kazala je Banjević.

Ona se nada da će ovaj lokalitet brzo dobiti centar za posjetioce i da će upravljač, JP Morsko dobro, raditi na unapređenju infrastrukture za birdwatchera na ovom području jer je to jedan od preduslova za dalji razvoj ove vrste turističke ponude.

Hobi i turizam

Zoran Popović iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica kaže da je posmatranje i identifikacija ptica u njihovim staništima prepoznato kao jedan od najbrže rastućih hobija na svijetu.

– Vid turizma zasnovan na posmatranju ptica kao aktivnosti naziva se i „aviturizam“ ili „ptičji turizam“ i važan je dio svjetskog rasta ekoturizma. Značaj aviturizma je u tome što povećava nivo svijesti učesnika o vrijednostima biodiverziteta i očuvanju prirodnih resursa. Aviturizam nastoji da promoviše odgovorna putovanja, sa edukacijom kao osnovom, a za cilj ima i da aktivno uključi turiste kao i lokalnu zajednicu – tvrdi Popović i naglašava da

Solana predstavlja jednu od najbogatijih, ali i najpogodnijih destinacija u Crnoj Gori za posmatranje ptica.

Solila

– Poznato je da je Ulcinjska solana izuzetno važna za ptice kako na migraciji, tako i za gnjezdarice. Solana je lako pristupačna, ne zahtijeva veliki fizički napor za obilazak i samim tim, uz nevjerovatnu raznovrsnost ptica koje je moguće vidjeti, izuzetno je pogodna za razvoj ovog vida turizma – tvrdi Popović.

Osim solane i Skadarskog jezera, nacionalnih parkova, navodi, iznenadili bi se koliko je vrsta ptica moguće vidjeti šetnjom Ćemovskim poljem, na liticama kanjona ili pak na visokim planinskim pašnjacima.

– Potrebno je samo malo zastati, gledati i slušati. Pri kreiranju ponude, poželjno je uključiti što više lokacija, neke već poznate, koje su nezaobilazne, ali i one koje su manje poznate. Na taj način je moguće kreirati nezaboravno iskustvo, ali i posjetiti neke kutke naše zemlje koji su u smislu turizma zapostavljeni, a itekako su vrijedni posjete – kazao je Popović.

Posmatranje ptica je sve popularnije, a prednjači Velika Britanija.

– Brojne zemlje u našem okruženju već imaju razvijenu ponudu i bilježe odlične rezultate u ovom vidu turizma, a svake godine sve više ulažu u njegov razvoj. Specifičnost je da ovu vrstu turističke ponude prati i obavezna zaštita samih resursa na kojima se ona razvija. Možemo mnogo naučiti od Italije, Slovenije, Mađarske, Bugarske, ali i Hrvatske i Srbije, koje već dugo razvijaju ovu ponudu – tvrdi Popović i objašnjava da ovaj vid turizma predstavlja veliku šansu, pogotovo za nerazvijena područja, koja su kao po pravilu uglavnom tamo gdje postoji izuzetno prirodno bogatstvo.

Solila – Flamngos_
Na jugu najpopularniji flamingosi i pelikani, na sjeveru šumske koke i djetlići

Prema navodima Popovića, na Ulcinjskoj solani su najpopularniji za posmatranje flamingosi i vrste močvarnih zaslanjenih staništa, a na Skadarskom jezeru je najpopularniji pelikan, dok su na sjeveru to razne šumske koke, djetlići ili pak grabljivice.

– U zavisnosti od toga odakle turisti dolaze, da li su određene vrste prisutne u njihovoj zemlji i šta ih najviše zanima, moguće je prilagoditi i program posjete. S obzirom da je u Crnoj Gori zabilježeno preko 350 vrsta ptica, na raspolaganju zaista imamo mnogo za ponuditi i ko god dođe u našu zemlju da posmatra ptice, odavde neće otići razočaran – tvrdi Popović.

/Nada Kovačević/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije