20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Bivše Brodogradilište Bijela očišćeno od opasnih materija – Pjeskarenje prošlost u remontu megajahti

Brod sa kontaminiranom zemljom

Brod “St. Jonas”, nedavno je napustio bivše Jadransko brodogradilište u Bijeloj, odnijevši sa sobom 6.779 tona kontaminiranog zemljišta. Opasan otpad biće isporučen u Belgiju, a na ovaj način završen projekat izvoza zagađenog zemljišta iz bivšeg Brodogradilišta.

Generalni menadžer za Crnu Goru i region Rajko Uskoković je kazao da je francuska kompanija Valgo, koja je angažovana na remedijaciji tla u nekadašnjem Brodogradilištu, od 2018. godine izvezla preko 120.000 tona kontaminiranog otpada.

– Ovo je bio izuzetno složen projekat. Svjetska banka je prepoznala Brodogradilište kao jednu od crnih ekoloških tačaka i saniranje je jedan od koraka Crne Gore da se približi Evropskoj uniji, prije svega u poglavlju 27, a to je zaštita životne sredine – objasnio je Uskoković.

Remedijacija tla u Bijeloj trajala je preko pet godina, ali projekat je pratilo dosta zastoja zbog veoma stroge procedure uvoza kontaminiranog otpada u zemlje Evropske unije, ali i pandemije virusa korona, a 2021. godine obustavljen je izvoz u Španiju, zbog uticaja ekološki orjentisanih političkih partija.

– Tokom izvoza nekoliko poslednjih brodova za Belgiju, evropska regulativa je mijenjana, jer EU želi da ograniči promet i tranzit opasnog otpada preko svoje teritorije. To je posebno karakteristično za zemlje koje izvoze, a nisu članice Unije. Ali uspjeli smo i danas više, možemo reći, nema opasnog otpada na prostoru bivšeg Brodogradilišta – kazao je Uskoković.

Nakon što je iz Bijele otišlo oko 70.000 tona grita, zatim velika količina azbesta, opasnog ulja, preko 21.000 tona zemljišta izvezeno je u Belgiju i 7.500 tona u Španiju u sklopu projekta remedijacije zemljišta. Ulje je otišlo za Grčku. Ostale su još neke vreće koje će kamionima biti transportovane za Portugal. Isplovljavanjem broda “St. Jonas” iz bivšeg Brodogradilišta Bijela završava se 23 mil EUR vrijedan projekat remedijacije, odnosno izvoza zagađenog otpada, koji je finansirala Svjetska banka, poručio je Uskoković. Aktuelni ugovor traje do 30. septembra po projektu, i do tada Valgo treba još da završi čišćenje i poravnanje tla u Bijeloj, te ukloni palete da bi novo Brodogradilište Adriatik 42 moglo nesmetano da funkcioniše.

– Imali smo korektnu saradnju sa nadležnim u Crnoj Gori sve ove godine, puno razumijevanja Agencije za zaštitu životne sredine. Zapošljavali smo u projektu preko 50 ljudi, uglavnom iz opštine Herceg Novi, izmirivali sve obaveze i plate iznad prosječnih u Crnoj Gori – navodi Uskoković.

U Brodogradilištu Adriatik 42 već rade uveliko remont jahti, čiste ih, pjeskare, ali savremenim ekološkim metodama. Ne koriste više opasne materije, već su one na organskoj bazi. Klasično pjeskarenje odlazi u zaborav.

Čišćenje akvatorijuma nakon usvajanja strategije

On dodaje da je preostalo čišćenje akvatorijuma Brodogradilišta, koje nije bilo obuhvaćeno ovim projektom, ali da još uvijek nije usvojena strategija, zbog čega je Vlada produžila ugovor sa francuskom kompanijom do 30. juna 2025. godine. Uskoković ističe da je kontaminirani otpad koji je konačno izvezen iz Bijele, veoma opasan po životnu sredinu.

– Elementi od kojih se sastoje grit i kontaminirano zemljište su izuzetno teški za razgraditi. To su najteži metali, uključujući kalijum, živu i cink, koji se zadržavaju stotinama godina, a pogotovo su opasni kada dođu u kontakt sa podzemnim vodama. To uništava biljni i životinjski svijet, a ima uticaja i na ljudsko zdravlje – objasnio je on.

Izvor:Dan

Najčitanije