16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Bivši gradonačelnik Kotora poziva SDT da ga sasluša…

Vladimir Jokić

Bivši gradonačenik Kotora i predsjednik OO Demokrata u tom gradu Vladimir Jokić, pozvao je juče specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da ga sasluša i dobije iz prve ruke informacije o ulozi visokog funkcioneraa DPS Branimira Gvozdenovića u kontroverzni posao ucrtavanja ogromne gradnnje u Kostanjici i ličnoj  uključenosti bivšeg ministra održivog razvoja i turizmja u projekat koji u Kostanjici želi da sprovede kompanija A-Y Montenegro.

Ta kompanija čiji je pravni zastupnik advokat Nikola Martinović, 2018. je podnijela krivičnu prijavu protiv tadašnjeg kotorskog gradonačenika Jokića jer je on odbio da potpiše izdavanje građevinskih dozvola toj firmi za mamutsku gradnju rezidencijalnih objekata na do tada neizgrađenom području naselja Kostanjica.

„Umjesto što SDT ovih dana na saslušanja zove i zastrašuje ljude iz urbanizma Opštine Kotor, neka slobodno pozovu mene, pa ću im objasniti zbog čega je interes grada i države ispred interesa jedne off shore kompanije. Spreman sam da se odazovem svakom pozivu SDT-a i da to iskoristim da Katniću i njegovim saradnicima direktno ispričam mnogo toga o ličnoj uključenosti novog političkog direktora DPS-a i bivšeg ministra Branimira Gvozdenovića u ovaj projekat i tome kako je on kao ministar, zloupotrebio službeni položaj da stvori uslove za enormnu izgradnju u Kostanjici koja bi Kotor definitivno skinula sa liste UNESCO- zaštićenog područja svjetske prirodne i kulturne baštine.“- kazao nam je juče Jokić. On je dodao da je SDT u proteklih nekoliko dana, po prijavi A-Y Montenegra, saslušao šest službenika Sekretarijata za urbanizam Optine Kotor, ali ne i njega lično koji je kao gradonačelnik, odbio da potpiše građevinske dozvole toj firmi.

Izmijenjenim i dopunjenim DUP-om Kostanjica iz 2009. na do tada netaknutom području od Turskog rta prema Kostanjici, ucrtano na destine novih objekata „turističke namjene“. Taj DUP donešen je u vrijeme kada je na čelu Kotora bila lokalna DPS-SDP vlast, za mandata gradonačelnice Marije Ćatović (DPS), a saglasnost na njega je dalo Ministarstvo održivog razvoja i tuirizma koje je tada vodio Branimir Gvozdenović (DPS). MORT je to međutim, učinio  ne ispunjavajući tada važećim zakonom traženu proceduru davanja ocjene usaglašenosti predloga novog DUP-a sa planovima višeg reda. Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture dao je 2009. negativno mišljenje na predlog izmjena i dopuna DUP-a Kostanjica ali je mišljenje međutim, iskazano nakon što je protekao rok od 15 dana koliko institucije kojima je predlog planskog dokumenta upućen na davanje saglasnosti, imaju da se o njemu izjasne. Stoga je Opština Kotor kojom je u to doba rukovodila Ćatović, usvojila DUP Kostanjica, zvanično konstatujući da se Zavod nije o njemu izjasnio u datom roku, a što se smatra davanjem prećutne saglasnosti. U međuvremenu je po tom planskom dokumentu već sagrađeno nekoliko desetina hiljada kvadrata stambenih objekata stambenih kapaciteta u Kostanjici čime je već uništena vizura na ostrva Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa iz Perasta. Iz UNESCO-a su upozorili da bi dalja gradnja na ovom području sigurno ugrozila opstanak Kotora na listi zaštićenih područja svjetske prirodne i kulturne baštine pod patronatom UNESCO.

Gospa od Škrpjela i Kostanjica mart 2018.

Pozivajući se na ovaj DUP, A-Y Montenegro  je u septembru, odnosno novembru 2016. Opštini Kotor podnijela ukupno osam zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola na parcelama u vlasništvu te firme u Kostanjici, a kojima je tražila da im se omogući gradnja čak čak tridesetak novih rezidencijalno-turističkih i pomoćnih objekata, ukupne površine skoro 9.600 kvadrata. Iz tadašnje lokalne vlasti predvođene Demokratama nisu odgovorili na njihov zahtjev, a Jokić je javno saooptio d amu ne pada na pamet da potpiše te građevinske dozvole kojima bi omogućila dalju devastacija prostora Kostanjice i sigurno izbacio Kotor sa liszte UNESCO-a.  Zbog te mogućnosti inače, Vlada je već tada bila uvela i moratorijum na daju gradnju do donošenja novog Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Kotora.Tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović (DPS) u nekoliko javnih nastupa Jokiću je preporučivao „da te dozvole treba odbiti“, a takva je stav čak i javno pred kamerama RTCG i potpisala tadašnja direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović (DPS), kada joj je to kotorski gradonačelnik ponudio.

SDT je međutim, ipak pokrenuo istragu i u novembru 2018. u Kotor uputio svoj specijalni policijski tim koji je prečešljao svu dokumentaciju u Opštini vezano za upravni postupak po zahtjevu A-Y Montenegra za izdavanjem dozvola. Pred Privrednim sudom je ta kompanija pokrenula i parnicu tražeći od Opptine Kotor viđemilionsku odštetu za štetu koju je navodno pretrpjela, a Jokić je u decembru 2018. podnio  Ustavnom sudu  predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o donošenju izmjena i  dopuna DUP-a Kostanjice iz 2009. koju je usvojio lokalni parlament u vrijeme bivše DPS lokalne vlasti 2013.godine.

Ustavni sud međutim, ni do danas nije uzeo u razmatranje taj predlog, a i sam ministar Radulović je u međuvremenu javno poručivao da se sporni DUP neće primjenjivati do donošenja odluke Ustavnog suda. U međuvremenu, pod okriljem MORT-a koga je Radulović napustio prije nekoliko mjeseci, napravljen je i nacrt novog PUP-a Kotora iz koga je izbrisana sva kontroverzna gradnja u Kostanjicu predviđenja spornim starim DUP-om i uvažene su preporuke tzv. Reaktivne misije UNESCO-a koja je eksplicitno poručila da se ne smije graditi to novo „turističko naselje“ ako se želi ostanak Kotora na listi svjetske baštine.

„Vrlo je indikativno što SDT sada, umjesto da pogleda svu dokumentaciju o Kotoru i događanjima u vezi sa prostorom Kotora, izvlači ovaj predmet iz 2018. Umjesto što gube vrijeme na ispitivanje prijave A-Y Montenegra , SDT-u bi bilo mnogo pametnije da ispitaju ko stoji iza te firme i da uzmu hronologiju uspisa te firme na parcele u Kostanjici i vide koja se sve imena tu pojavljuju. Ja sam više nego spreman da im u tome pomognem.“- kazao je Jokić.

Najčitanije