23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Bivši radnici kompanije Valgo Montenegro sumnjaju: Čišćenje grita nije bilo u skladu sa ekološkim standardima

Bivši zaposleni u kompaniji Valgo koji su bili raspoređeni na poslovima remedijacije tla i čišćenju grita u krugu bivšeg brodogradilištaokupili su se danas u Bijeloj u znak protesta jer su uvjereni da im nisu produženi ugovori  samo zato što su nadređenima izrazili sumnju da rad na tom dijelu nije izvođen u skladu sa ekološkim standardima

Zaposleni u kompaniji „Valgo Montenegro“ raspoređeni na poslovima remedijacije tla i čišćenja grita, od 20. maja nisu dobili produženje ugovora, zbog toga što su od menadžmenta kompanije tražili da nadležna agencija ispita kvalitet rada na čišćenju dijela zemljišta od zauljenog otpada i mazuta.

“Menadžmentu Valga na čelu sa Milanom Božovićem i Rajkom Uskokovićem je lakše bilo da nama ne produže ugovore i da počnu sa zapošljavanjem nekvalifikovane radne snage bez ikakve obuke, pogotovo u dijelu tretmana azbesta, čiju obuku moraju sprovesti licencirane firme iz Francuske. Nju su bivši zapoleni morali proći i dobiti sertifikate – navode radnici koji su bili angažovani u kompaniji  Valgo Montenegro.

Podsjećaju  da od 5. avgusta 2019. godine ni jedan brod nije došao po preostali grit koji su  radnici prečistili i skladištili, još u septembru prošle godine.  Iz kompanije Valgo su ranije saopštavali da je odvoz grita u Španiju obustavljen jer je došlo promjenama lokalnih vlasti u Sevilji  kojinisu bili saglasni da se tamo dovozi i skladišti grit iz Bijele.

Bijela -pProtest radnika – foto S.K.

“O kvalitetu rada nas 15 biviših zaposlenih najbolje govore pohvale ljudi iz Svjetske banke prilikom obilaska terena u Bijeloj “, poručuju bivši radnici Valga koji tvrde da su završili 85 odsto projekta.

Zoran Jovetić jedan od bivših  rukovodilaca koji je bio angažovan na poslovima odvajanje mazuta od vode,  uvjeren je da su on i njegove kolege otkaz dobili  samo zato što su nadređenima dobronamjerno ukazali na neke sumnje vezane za projekat do kojih su došli upoređujući ih  sa procedurama koje su oni sprovodili tokom proteklih mjeseci.

Boško Krivokapić kaže da su dobili otkaz, a niko iz menagmenta im nije objasnio zašto. Prema njegovim saznanjima umjesto njih su angažovani radnici koji nisu prošli potrebnu obuku.

Navode da je prečišćeno 252 hiljade tona grita, 20 hiljada tona zauljane zemlje, kao i grit koji je iz Porto Montenegra uskaldišten u Bijeloj. Ispratili su i napunili 7 bodova koji su otišli za Sevilju i jedan za Ukrajinu. Projekcija je da je ostalo još 8.000 tona grita za preradu.

Podsjećamo da je  proces remedijacije tla bivšeg Jadranskog brodograilišta u Bijeloj koji radi francuska firma Valgo,   trebalo da trajje i 21 mjesec i  da se  tretira 150.000 tona otpada na površini od 1,7 hektara.  Projekat vrijedan  23 miliona eura, trebalo bi da bude završen do marta ove godine.

/S.Kosić/

Izvor:S. Kosić

Najčitanije