19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Bivši radnici “Vektra Boke” najavljuju radikalizaciju protesta

Vektra-boka-protest foto RHN

Ukoliko menadžment “Vektra Boke” do sledećeg četvrtka ne ispuni zahtjeve bivših radnika, a koji se odnose na isplatu doprinosa i ostalih potraživanja iz radnog odnosa, protesti će biti radikalizovani -poručeno je sa okupljanja koje je u pet do 12 proteklog četvrtka organizovala NVO “Bivši radnici Vektra Boke”  ispred Hotela “Plaža”.

Predsjednik NVO „Bivši radnici Vektra Boke“ Đorđe Rajak ponovio je da su odlukom Ustavnog suda iz 2018., potraživanja radnika prioritetna  u odnosu na ostale povjerioce, a da Vektra Boka pojedinim radnicima doprinose nije uplaćivala od 2011. godine.

– Naša potraživanja nisu u prvom isplatnom redu, ne poštuju se odluke Ustavnog suda a Privredni sud je u stanju faktičke autonomije u odnosu na ostale sudove. Ovo je još jedan pokušaj obraćanja domaćim organima prije završne faze pljačke , a posle pljačke ide bankrot koji će da pegla Privredni sud. Ne želimo da nam se to desi. Svi smo zajedno sa našim porodicama osuđeni na smrt jer nemamo uslova da ostvarimo penziju. Nas ne zanima šta se dešava sa Brkovićem, to je njegov problem. Tražimo naše, uplatu poreza i doprinosa kao i otpremnine jer imamo informaciju da imamo pravo na to.

Rajak je kazao i da specijalni državni tužilac i dalje ćuti po  prijavi bivših radnika što je Brković dug svoje firme,  Vektra Montenegro prema CKB u iznosu od 23 miliona koji je prouzrokovao stečaj, prebacio na imovinu Vektra Boka. To se, kako je rekao,  vidi iz Plana reorganizacije koji je usvojio predsjednik Privrednog suda CG.

Radnici traže  od državnih fondova da javnosti prikažu uplatnice kojima su im  plaćene akcije firme, a od specijalnog državnog tužioca da provjeri kojim firmama, sestrama i ćerkama idu sredstva od prodaje imovine “Vektra Boke”.

Jasna Nišević je kazala da su joj krali na stažu gotovo od samog početka ostvarivanja radnog odnosa.

–  Sada ispada da imam svega 16 godina radnog staža. Penziju sam  ostvarila u iznosu 128 eura. Ne tražim tuđe, tražim samo ono što je moje  i što sam zaradilia poručila je ona.
Maja Pajović  je istakla  da je prioritet da menadžement izmiri obaveze prema radnicima.
– Trebalo bi da nam izađu u susret, jer smo i mi njima izlazili dovoljno u susret, toliko godina čekajući, na nešto što nam pripada  po zakonu –rekla  je Pajović.

Novo okupljanje je zakazano za sledeći četvrtak, takođe u pet do 12 ispred hotela “Plaža”.

Stečaj u “Vektra Boku”, uveden je 2015. godine, zbog četiri miliona eura duga prema Crnogorskoj komercijalnoj banci. Plan reorganizacije se primjenjuje od februara 2017, a kompanija je u obavezi da ga ispuni za pet godina. Njime se dio radničkih potraživanja  našao u prvom isplatnom redu, ali razlika između minimalca i stvarno zarađene plate, staž za nepunih pet godina, prevoz i sve izvršne sudske presude koje je priznao stečajni upravnik i stečajni sudija (oko 3, 6 miliona eura) svrstani su u treći isplatni red.

Izvor:Radio HN

Najčitanije