23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Blaga stabilizacija na tržištu nekretnina – Donja Lastva rekorder sa 5.000 eura za kvadrat

Donja Lastva – foto Anton Gula Marković

Nakon haotične situacije sa ogromnom tražnjom i nenormalno visokim cijenama na domaćem tržištu nekretnina, koja je vladala lani, došlo je do blage stabilizacije tržišta, ocijenili su u razgovoru za Pobjedu predstavnici agencija za nekretnine.

Primorje

Herceg Novi ima prilično raznoliku ponudu i cijene stanova se kreću od 2.000 do 2.500 eura, po kvadratu, a za bolje lokacije 3.000 eura.

– Tivat je popularan i cijene su od 2.500 do 3.000 eura za kvadrat, dok se u ekskluzivnoj zoni Donje Lastve cijene kreću od 3.500 do čak 5.000 eura – istakao je vlasnik agencije Multitask nekretnine Stefan Mišković.

U kotorskom Starom gradu kvadrat je 4.000 eura, u Stolivu, Prčanju i Muu 2.600 do 3.000 eura po kvadratu, a u Dobroti, Ljutoj i Orahovcu 2.800 do 3.000 eura.

– U užem centru Budve kvadrat u starijoj gradnji je 3.500 eura, a u novoj 4.000. Van ekskluzivne zone kvadrat će koštati od 2.500 do 3.500 eura, dok se zoni Bečići – Rafailovići cijena kreće od 1.900 eura za stariju gradnju do 4.000 eura za novogradnju.

On je naveo da se u Baru stara gradnja, kojoj je potrebna renovacija, može naći za 1.600 eura po kvadratu, dok za novogradnju treba izdvojiti minimum 2.000 eura.

Mirnija faza

– Trenutno je tržište i dalje veoma aktivno s naznakama da ulazimo u mirniju fazu, ukoliko opet ne dođe do nekih nepredvidivih promjena, na koje smo mi kao malo tržište osjetljivi – kazao je Pobjedi vlasnik agencije Multitask nekretnine Stefan Mišković.

Naveo je da su i dalje traženi stanovi u zakup, ali da je sada ponuda nešto bolja nego par mjeseci unazad.

– Tu ulazimo u stabilizaciju i možemo očekivati blagi pad rente, ali svakako ne vraćanje na nivo od prije februara 2022. godine. I tražnja za kupovinom stanova je nešto manja nego u isto vrijeme prošle godine, kada su inflacija, geopolitičke prilike i strah od širenja rata po Evropi uticali da se novac ulaže u stabilnije čuvare vrijednosti što nekretnine svakako jesu – saopštio je Mišković.

Prema njegovim riječima na osnovu transakcija u okviru njegove agencije cijena kvadrata održala se na nivou iz posljednjeg kvartala prošle godine, pa je prosječna cijena stanova u Podgorici 1.500 eura po kvadratu.

– Cijene se kreću od 1.100 eura za starogradnju do 2.000 eura u novogradnji na traženijim lokacijama. Izuzeci su solidarna izgradnja, gdje se kvadrat kreće oko 700 eura, kao i luksuzni objekti gdje je kvadrat 2.500 eura – precizirao je Mišković.

Izvršni direktor agencija Montenegro prospekt Ivan Dašić kazao je da su u prva dva mjeseca ove godine cijene niže 35 odsto.

– Razlozi su kako globalne prirode, u vidu recesije u Zapadnoj Evropi i Americi, nagoveštaji krize u finansijskom sektoru, tako i lokalni koji se najviše ogledaju u povećanju cijena u odnosu na početak prošle godine koji se najviše desio zbog prošlogodišnje ekspanije tražnje. Za agencije ovakav trend znači da moraju uložiti pojačane napore da bi došli do neophodnog broja upita i klijenata – kazao je Dašić i dodao da su u odnosu na početak prošle godine, cijene stanova i kuća porasle 20 do 25 odsto.

Oni ističu da je u Podgorici tražnja za kupovinom stanova u prva dva i po mjeseca nešto manja nego lani, ali da nije došlo do pada cijena, koje su ostale na novou iz posljednjeg kvartala 2022. Naveli su da je interesovanje za stanove na Primorju manje za 35 odsto.

/Srđan Popović/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije