14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Blokada Sueckog kanala donosi krizu zagušenja kontejnerskih luka

Suec foto AFP

Gigantski kontejnerski brod ostao je bočno zaglavljen u egipatskom Sueckom kanalu već peti dan, dok se vlasti pripremaju da preduzmu nove pokušaje da oslobode plovilo i ponovo otvore ključni plovni put istok-zapad za globalnu plovidbu.

Blokada Sueskog kanala postaje sve veći problem, 320 brodova čeka na prolaz.

Vlasnici Ever Given-a kažu da ga je nalet vjetra gurnuo brod i njegov ogromni teret od 20.000 brodskih kontejnera u utorak bočno u kanalu, zabijajući ga između pješčanih obala kanala. Masivno plovilo zaglavilo se u jednosmjernom dijelu kanala nekoliko milja od njegovog južnog ulaza.

Bernhard Schulte Shipmanagement, tehnički direktor kompanije Ever Given, rekao je da je pokušaj da se oslobodi u petak propao.

Zvaničnik uprave Sueckog kanala rekao je da su planirali da u subotu  naprave najmanje dva pokušaja oslobađanja plovila kada padne plima.

Zastoj u pomorskom saobraćaju porastao je na oko 320 plovila u subotu ispred Sueckog kanala, prema podacima Leth Agencije. Neka plovila su počela da mijenjaju kurs, a desetine brodova su i dalje bili na putu za plovni put, prema podacima kompanije Refinitiv.

Predsjednik Shoei Kisen Iukito Higaki rekao je na konferenciji za novinare u sjedištu kompanije u Imabariju na zapadu Japana da je raspoređeno 10 tegljača i da su radnici bagerisali obale i morsko dno u blizini pramca broda kako bi pokušali da ga oslobode dok plima počinje da pada.

Shoei Kisen rekao je da kompanija razmatra uklanjanje kontejnera radi olakšavanja plovila ako napori za pretočenje ne uspiju, ali to bi bila teška operacija.

Bijela kuća je saopštila da je ponudila pomoć Egiptu u ponovnom otvaranju kanala. “Imamo opremu i kapacitete koje većina zemalja nema i vidimo šta možemo i kakva pomoć možemo biti”, rekao je predsednik Joe Biden novinarima u petak.

Dugotrajno zatvaranje ključnog plovnog puta izazvalo bi kašnjenja u globalnom lancu otpreme. Prema zvaničnim podacima, kanalom je prošle godine prošlo oko 19.000 plovila.

Kroz kanal protiče oko 10% svjetske trgovine, što je posebno ključno za transport nafte. Zatvaranje bi moglo uticati na isporuke nafte i gasa u Evropu sa Bliskog istoka.

Ostalo je nejasno koliko će trajati blokada. Čak i nakon ponovnog otvaranja kanala koji povezuje fabrike u Aziji sa potrošačima u Evropi, kontejneri koji čekaju vjerovatno će stići u prometne luke, prisiljavajući ih da se suoče sa dodatnim kašnjenjima prije istovara.

Očigledno predviđajući velika odlaganja, vlasnici zaglavljenog plovila preusmjerili su sestrinski brod Ever Greet na kurs oko Afrike, prema satelitskim podacima.

Preusmjeravaju se i drugi. Nosač tečnog prirodnog gasa Pan Americas promijenio je kurs u srednjem Atlantiku, sada okrećući ka jugu da bi obišao južni vrh Afrike, prema satelitskim podacima sa MarineTraffic.com.

Financial Times izvijestio je u petak da su brojne brodske grupe kontaktirale Petu flotu američke mornarice zbog zabrinutosti za pomorsku sigurnost brodova koji su odlučili da plove na jug oko Afrike, što će ih dovesti u vode sa istočne obale kontinenta koje imaju dugu istoriju piraterije.

Afrika ima rizik od piraterije, posebno u istočnoj Africi“, rekao je Zhao King-feng iz Kineskog udruženja brodovlasnika u Šangaju za FT, rekavši da bi vlasnici mogli da preduzmu dodatne snage bezbjednosti kako bi se ukrcali na njihova plovila prije nego što produže put.

To je samo još jedan faktor koji bi mogao da izazove ozbiljno usporavanje i potencijalno poskupljenje robe koja se iz Azije kreće u Evropu i SAD, i još jedna glavobolja za globalni sistem lanca snabdijevanja koji je već opterećen pandemijom koronavirusa.

/Priredila: J. Stjepčević/

Izvor:Agencije

Najčitanije