16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Blokadu Instituta rješavati kroz prizmu pitanja neizmirenih obaveza Srbije prema Crnoj Gori za staru deviznu štednju

Mali i Damijanović – foto Tanjug

Na današnjem sastanku  ministra finansija Aleksandra Damjanovića i državnog sekretara Ilije Vukčevića, sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim u Beogradu razgovorano je o rješavanju složene situacije u kojoj se nalazi Institut “Dr Simo Milošević“  zbog visoke zaduženosti, odnosno duga prema Jugobanci AD u stečaju, odnosno nadležnoj Agenciji Republike Srbije.

“Imajući u vidu da se radi o pravosnažnoj sudskoj presudi koja je izvršna, i koja je obaveza države Crne Gore, razgovarano je o modelu izmirenja duga po pomenutoj sudskoj presudi, uz istovremeno rješavanje pitanja neizmirene obaveze Republike Srbije prema Crnoj Gori za staru deviznu štednju.

Dogovoreno je da se, kako bi se izbjegla eventualna blokada Instituta, a time i gotovo izvjestan stečaj, u najkraćem mogućem roku između dvije Vlade dogovori  način i dinamika rješavanja ova dva pitanja. Time  se umanjuju ukupne obaveze Instituta i otklanja najveća prijetnja uvođenja stečaja”, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

Dodaje se da je razgovarano o mogućnosti dugoročne saradnje Instituta “Dr Simo Milošević sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje Republike Srbije u smislu korišćenja usluga Institituta od strane zdravstvenih osiguranika iz te zemlje, imajući u vidu iskustva saradnje iz ranijeg perioda i činjenicu da je Institut svoje najbolje poslovne rezultate imao dok je na snazi bio ugovor sa Srbijom.

“Na sastanku je usaglašen nacrt Sporazuma o donaciji sistema E-faktura Republike Srbije, koji će biti predložen objema vladama, i koji predstavlja osnov za uvođenje ovog sistema u Crnu Goru. To će radikalno poboljšati ekonomske aktivnosti unutar Crne Gore na način da će se sistemom e-fakture ubrzati robno-novčani tokovi unutar naše privrede, u dobrom dijelu suzbiti postojeći nivo  sive ekonomije i riješiti veliki problemi povraćaja PDV-a koje imaju crnogorske kompanije”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije