21 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstava uspomene Sare Bernar: U susret dvadesetom izvođenju i festivalskim nastupima

Predstava uspomene Sare Bernar

Otkako je stigao u Herceg Novi tekst „Memoir“ kanadskog dramatičara Džona Marela bilo je jasno da je to komad za naš teatar, uspješne koprodukcije JUK Herceg fest i Hercegnovskog pozorišta.

Znajući za dobru volju i želju Tanje Bošković da doprinese ovdašnjem pozorišnom životu i osnivanju pozorišta, pridružili smo joj Dejana Đonovića, glumca koji je ponikao u Hercegnovskom pozorištu. Znali smo da imamo star podjelu. Staša Koprivica, rediteljka sa kojom smo u HP do tada imali  samo jednu saradnju (režija predstave Noć četiri mjeseca) bila je, pokazalo se, pravi izbor producentkinje Miline Kovačević za ovaj zahtjevan kreativni proces koji se odvijao prošlog ljeta u okrilju Gradskom muzeja “Mirko Komnenović”. Kreativni tim upotpunili su Vesna Vukićević (kostimograf), Danilo Babović (dizajn scenskih elemenata), potom Lara Kovačević, Miloš Zečević i Aleksandra Lazić.  Podrška svemu bili su iz Hercegnovskog pozorišta Vitka Vujnović, Zoran Trojanović i Rajko Murišić, i kolektiv JUK Herceg fest, Ustanove koja je dobila podršku na konkursu Ministarstva kulture i medija za ovu predstavu, a potom i iz Opštine Herceg Novi.

Sve je obećavalo  uzbudljivu i drugačiju predstavu od svih rađenih prije nje u novskom teatru.

Predstava uspomene Sare Bernar

Sjajan tekst preživio je detaljan štrih i adaptaciju iz koje je iznikla dominantno u žanru komedija karaktera. 95minutnu predstavu nabijenu kako biografskim sadržajem tako i duhovitim i emotivnim situacijama, glumci igraju vrlo angažovano i sa velikim zadovoljstvom i uživanjem. Kako i ne bi kad komad pruža ogromne mogućnosti za nijanse u liku ekscentrične Bernar koja je u svom vremenu bila globalni simbol, nešto kao današnji selebriti, ali bez televizije, interneta ili aviona. Tako je i njen sekretar, skromni Žorž Pitu, zapravo jedna živopisna ličnost, od onih bez kojih teatar ne može iako nisu na sceni.

Do sada je komad odigran u više gradova, u četiri nacionalne pozorišne kuće (Kraljevsko pozorište “Zetski dom“ Cetinje, Crnogorsko narodno pozorište Podgorica, Narodno pozorište u Beogradu i Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu). Na festivalu MEFEMM Istočno Sarajevo nagrada za najbolju glumicu festivala dodijeljena je Tatjani Tanji Bošković.

Predstava uspomene Sare Bernar

Večeras glumci izlaze pred publiku dvadeseti put, a  u narednih dvadesetak dana putuju na čak tri festivala. Predstava je zakazana u okviru pozorišnog programa na tvrđavi Forte Mare 9, pa potom 19. avgusta, nakon što se na prvom izvođenju ovog ljeta 31. jula tražila karta više. Moguće je zakazivanje novih termina za ovu sjajnu predstavu nakon festivala koji slijede:

U Kolašinu traje od 7. avgusta Festival Korifej koji se održava deveti put. Zoran Rakočević, pozorišni reditelj i jedan od osnivača Teatra “Korifej” koji je nosilac pozorišnog života u ovom malom ali ambicioznom gradu odabrao je da prikaže 20 predstava i performansa, a selekcija je internacionalna. Na festivalu koji će se do 20. avgusta odvijati pod sloganom BEZ CENZURE posebno je najavljeno naše gostovanje 16. avgusta, te Tanja Bošković koju publika u Kolašinu dugo nije imala prilike da vidi na sceni.

Od 14. do 19. avgusta održavaju se Raške duhovne svečanosti na kojima učestvuju vrhunski umjetnici, pisci, filozofi, duhovnici, muzičari, naučnici, filmski i pozorišni stvaraoci iz Srbije, zemalja regiona, ali i iz Italije, Rusije, Španije, Portugalije, Amerike, Francuske… Uspomene Sare Bernar su u Raškoj u Centru za kulturu Gradac, 17. avgusta. Naše pozorište prvi put učestvuje na Raškim duhovnim svečanostima.

Predstava uspomene Sare Bernar

Slijedi učešće na 10. Festivalu duodrame koji se održava u Topoli od 2. do 7. septembra. Selektor festivala je uvaženi glumac Irfan Mensur, a festivalsko vijeće potvrdilo je učešće pozorišta iz Beograda, Zagreba, Skoplja i Herceg Novog. Ovaj festival je takmičarskog karaktera.

Sve ovo predstavlja kompliment Gradu Herceg Novom, Herceg festu i Hercegnovskom pozorištu, i zadovoljstvo i čast ansamblu predstave.

Radosno se pripremamo za ova gostovanja i pjevušimo lajt motiv iz hercegnovskog mjuzikla koji nam je takođe u srcu “bolje vrijeme će doći”.

Uspomene Sare Bernar pogledajte večeras od 21 sat na tvrđavi Forte Mare.
Organizatorima su najavljeni mnogi značajni gosti iz svijeta pozorišta, filma i kulture.

Najčitanije