9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Blokiraće Jadransku magistrala ako ne dobiju DUP, poručili mještani Lepetana

Lepetane Foto S.L.

Mještani Lepetana završili potpisivanje peticije i upiutli je državi i lokalnoj upravi


Nakon desetodnevnog  prikupljanja potpisa građana na peticiju, Mjesna zajednica Lepetane danas je Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPU) uputila inicijativu za izradu  Detaljnog urbanističkog plana Lepetane.

Područje ove MZ, odnono naselja Lepetane sa okolino, jedino je na području Tivta koje nema važeći DUP a što je problem koji traje već godinama. DUP Lepetane bi trebalo da pokriva površinu od 20,24 hektara i obuhvata teritoriju najsjevernijeg dijela Opštine Tivat. Ovaj planski dokument obuhvata prostor od krajnje sjeverne granice naselja Lepetane prema tjesnacu Verige do rta Opatovo na jugu, sa isključenim područjem dosadašnje kasarne u Lepetanima površine 4,69 hektara, a za koju je već prije nekoliko godina napravljen i u Skupštini Opštine Tivat usvojen posebni Urbanistički projekat.

Vlada Crne Gore je od usvajanja aktuelnog katastrofalno lošeg Zakona o planiranju i izgradnji prostora koji je planiranje centralizovao a državnom nivou i izuzeo ga iz nadležnosti lokalnih uprava, u dva navrata je počev od 2019. do danas, donosila odluku o pokretanju  postupka izrade novog DUP-a Lepetane, birala obrađivača i davala mu programski zadatak. Međutim, Vlada je nakon toga, takođe dva puta bez ikakvog obrazloženja, donosila i odluke o prestanku važenje svojih ranijih odluka o izradu novog DUP-a za Lepetane. Posljednji put je to Vlada bivšeg premijera Zdravka Krivokapića uradila 29.decembra prošle godine.

Ovo u praksi znači da stanovnici Lepetana, ali i lokalna uprava Tivta imaju potuno „vezane ruke“ kada je u pitanju legalna izgradnja bilo kakvog novog objekta na području te mjesne zajedince. Mještani ne mogu graditi nove kuće i druge objekte, a lokalna uprava Tivta ne može započeti izgradnju bilo kojeg novog javnog ili objekta infratsrukture, iako su oni prijeko potrebni u tom naselju gdje se već decenijama gotovo ništa značajnije nije uložilo.

Zbog toga je nadevno u Lepetanima održan zbor građana na kojem je izražen revolt i protest mještana, te je počelo prikupljanje potoiusa na peticiju kojom se od nadležnih traži da pod hitno izrade i usvoje novi DUP. Lepetanci kako je tada poručeno, već godinama bezuspješno čekaju DUP kako bi konačno mogli da valorizuju svoja imanja, a nedostatak tog plana destimuliše ljude koji žele da poštuju zakon i propsie, dok se sa druge strane ovakvim neodgovornim odnosom države, građani bukvalno tjeraju da počnu bespravno da grade.

Lepetane foto Opština Tivat

„Ta inicijativa je praćena peticijom i proslijeđene su MEPU, kao i Opštini Tivat. Moram naglasiti da su Opština i Mjesna zajednica više puta upućivale upit MEPU da li će se i kada pristupiti izradi DUP-a, međutim odgovora nije bilo.“- kazao je danas predsjednik MZ Lepetane Đuro Grubišić i dodao da je Ministarstvu kojeg vodi  ministarka Ana Novaković- Đurović (URA) dat rok od 15 dana da odgovori na zahtjeve mještana.

Grubišić je posebno naglasio da je više puta bila započeta izrada DUP-a, ali je iz neobjašnjenih razloga stopirana.

„U slučaju da ne bude odgovora ni nakon 15 dana, mještani će biti primorani da stupe u akciju u vidu blokiranja saobraćaja na Jadranskoj magistrali.“- naglasio je predsjednik MZ Lepetane.

Izvor:S.L.

Najčitanije