16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Blokiran račun Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture: Kompaniji Ćeltikčoglu da plate 240.000 eura

Sanacija kolektora u Đenovićima – foto K.M.

Po tužbi turske kompanije Ćeltikčoglu sredinom prošle sedmice na iznos od 240.000 eura blokiran je račun hercegnovskog Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture. Predsjednik društva Milan Zarićkaže da je presuda kojom moraju platiti Ćeltikčogluu 240.000 eura bez prava žalbe i turskoj kompaniji prijeti kontratužbom zbog loše izvedenih radova na kolektoru.

– Kompanija Ćeltikčoglu uspjela je da nam blokira račun za oko 240.000 eura, za nešto što im ne dugujemo. Obračunavaju nam dva puta kamatu, oko 60.000 eura, što je po našem zakonu nedopustivo, jer ne možete isti dug naplatiti dva puta – kaže Zarić i tvrdi da je Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture pripremilo novu tužbu protiv izvođača radova na izgradnji kolektora, kompanije Ćeltikčoglu, iako je on sličnu tužbu, kako tvrdi, podnio još prije tri godine ali tužilaštvo nije reagovalo.

Inače, kompanija Ćeltikčoglu i Opština Herceg Novi su od oktobra 2012. godine do 14. februara 2014. godine podnijele više međusobnih odštetnih zahtjeva zbog nerealizacije ugovora. Ćeltikčoglu je tražio od Opštine devet miliona eura odštete, a Opština od pomenute kompanije 1,8 miliona eura. FIDIK-ov inženjer je presudio u korist turske kompanije, kojoj je Opština trebalo da uplati i uplatila je 3,2 miliona eura. Rezime posljednjeg procesa je sporazum između advokatske kancelarije Šajnher, koja zastupa Opštinu, i kompanije Ćeltikčoglu, da Opština sporazumno plati turskoj kompaniji 2,3 miliona eura. Zbog navedenog, građane Herceg Novog je ovaj “posao vijeka”, umjesto 18,8 miliona, dosad koštao preko 30 miliona eura, a koštaće još i više, jer kolektor nije tehnički primljen, ne funkcioniše, pa je rekonstrukcija za čije je idejno rješenje raspisan tender, nužna i koštaće nekoliko miliona eura.

Pošle sedmice u posjeti Opštini Herceg Novi i Društvu za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture bili su predstavnici njemačke kompanije Reline Europe. Kako je saopšteno, oni su se upoznali sa trasom na kojoj je neophodna rekonstrukcija, kako bi se kolektorska mreža dovela u ispravno stanje i obavio tehnički prijem kolektora.

– Cilj posjete mogućih izvođača radova na rekonstrukciji kolektorske mreže je prezentacija kapaciteta koje ova renomirana svjetska kompanija posjeduje – kazao je Milan Zarić i dodao da je veoma važno da kada krene rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama, krene i rekonstrukcija kolektora.

– Od njemačke kompanije za kolektor očekujemo da do februara dobijemo Studiju izvodljivosti i tada da krenemo da rješavamo te krucijalne probleme – očekuje Zarić.

Još 2018. zatraženo da tužilac ispita izgradnju kolektora

Podsjećamo, Skupština opštine Herceg Novi je u januaru 2018. godine, na predlog Mladena Kadića (DPS), jednoglasno odbacila Finansijski izvještaj o radu preduzeća Vodakom i zatražila da tužilac ispita izgradnju kolektora. Kadić je tada ukazao da je u to vrijeme bio nedopustivi konflikt interesa između Vodakoma, zaduženog za implementaciju projekta i “Dalema” koji je ujedno bio i projektant i nadzorni organ.

– Granica kašnjenja projekta od 200 dana dostignuta je u januaru 2016. godine. Znači, postavlja se pitanje šta je nadzor radio sve vrijeme i gdje je bio Vodakom da pita šta to vi radite?! Ovdje se logično nameće pitanje da li ovdje ima prostora za pozivanje državnog tužioca – rekao je tada Kadić.

/K.Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije