23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Američki zvaničnici: Izrael postavio pumpe da poplavi tunele ispod Pojasa Gaze

TUNELI ISPOD POJASA GAZE DUŽI NEGO LONDONSKI METRO/ – EPA/ SCREENSHOT

Izrael je razvio veliki sistem pumpi koje bi mogao da iskoristi i poplavi tunele ispod Pojasa Gaze koje koristi Hamas, s ciljem da iz njih istjera militante, piše “Wall Street Journal”, citirajući američke zvaničnike.

Izraelska je vojska postavila je najmanje pet pumpi oko kilometar i po od grada Al-Šati, kojima bi moglo da se ulije hiljade kubnih metara vode po satu, navodi se u izvještaju.

Iz izveštaja nije bilo jasno da li Izrael namjerava da koristi pumpe prije nego li se oslobode svi taoci, ali je nagovješteno da je Izrael o ovome obavijestio američke saveznike, te da odluku o tome da li će plan uopšte sprovesti još razmatra.

Hamas je ranije poručio da ima zarobljenike skrivene na „sigurnim mjestima i u tunelima“.

“Wall Street Journal” piše da je zvaničnik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) odbio da komentariše plan o poplavljivanju, ali su navele njegov citat:

– IDF radi na tome da spriječi Hamasov teror na različite načine, upotrebom raznovrsnih vojnih i tehnoloških alata – naveo je on.

IDF je u nedjelju saopštila da su vojnici otkrili više od 800 tunelskih okna u Pojasu Gaze od početka kopnene ofanzive na Hamas koja je počela krajem oktobra.

Od toga je, kazali su, oko 500 okna već uništeno, prenosi “Times of Israel”.

Vojska je rekla da je uništila i tunele vredne stotine kilometara, pored šahtova. BBC piše da je mreža tunela ispod Gaze, u kojima se godinama kriju teroristi i infrastruktura Hamasa, veća od londonske podzemne železnice.

– Šahte su se nalazile u civilnim područjima, a mnoge od njih u blizini ili unutar obrazovnih institucija, vrtića, džamija i igrališta – saopštila je IDF, dodajući da su u nekim od tunela vojnici pronašli Hamasovo oružje.

Izrael je obećao da će srušiti Hamas nakon masakra 7. oktobra, u kojem su palestinski teroristi upali preko granice iz Gaze i pobili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzeli oko 240 talaca.

Tokom sedmodnevnog primirja — koje je isteklo u petak nakon što Hamas nije dostavio spisak talaca koje je namjeravao da oslobodi i počeo je da ispaljuje rakete sat vremena prije isteka primirja — militantna grupa je oslobodila 105 civila: 81 Izraelca, 23 Tajlandski državljani i jedan Filipinac.

Vjeruje se da je u Gazi ostalo 136 talaca.

Zauzvrat, Izrael je oslobodio 210 palestinskih zatvorenika – žene i maloljetnike.

Pored toga, oko 200 kamiona, uključujući četiri cisterne goriva i četiri cisterne gasa za kuvanje, ulazilo je u Gazu svakog dana.

Izvor:Agencije

Najčitanije