21.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Bogdanović i Katić: Između Ministarstva kulture i Opštine Herceg-Novi postoji dobra saradnja

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović u radnoj posjeti Opštini Herceg-Novi

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sa saradnicima boravio je u četvrtak u radnoj posjeti Opštini Herceg-Novi i tom prilikom razgovarao  sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem.

Sagovornici su ocijenili da između Ministarstva kulture i Opštine Herceg-Novi postoji dobra saradnja, ali i da prepoznaju prostor za njeno dalje unapređenje i dinamiziranje.

Bilo je riječi o nominaciji tvrđave Forte Mare za upis na Unesco listu svjetske baštine. Cijeneći kulturološki i istorijski značaj ove tvrđave za Herceg Novi i cijelu Crnu Goru,  Ministarstvo kulture s posebnom pažnjom prati ovo pitanje, kako bi se obezbijedilo ispunjenje svih uslova da se ova tvrđava sa statusom kulturnog dobra nađe na Unesco listi.

Ministar Bpgdanović je kazao da je Ministarstvo kulture u svom budžetu obezbijedilo 100.000 eura za sprovođenje konzervatorskih mjera na tvrđavi i istakao očekivanje da će u saradnji sa Opštinom svi potrebni radovi biti sprovedeni do polovine naredne godine.

Sagovornici su istakli da je od izuzetnog značaja sanacija tvrđave Kanli Kula, za čiji je početak u proteklom periodu Ministarstvo kulture obezbijedilo sredstva. Kako su ocijenili, neophodno je nastaviti sa realizacijom projekta, imajući u vidu trenutno stanje u kojem se ovo kulturno dobro nalazi. Sagovornici su istakli da je realizacija navedenog projekta u zajedničkom interesu Ministarstva kulture i Opštine Herceg-Novi.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović u radnoj posjeti Opštini Herceg-Novi

Predsjednik Opštine Stevan Katić je tokom sastanka iskazao interesovanje Opštine za registraciju Njegoševe škole kao muzeja. Bogdanović je izrazio spremnost Ministarstva kulture da pomogne Opštini, kao inicijatoru i potencijalnom osnivaču ove buduće ustanove kulture u dijelu sprovođenja svih neophodnih aktivnosti, upoznavši sagovornike o svim zakonom propisanim procedurama.

Ministar Bogdanović je naglasio i da će Ministarstvo nastaviti sa podrškom projektima i programima iz oblasti kulturne bastine i kulturno-umjetnickog stvaralastva i ubuduće, posebno imajuci u vidu značaj i domete koje postiže Filmski festival Herceg-Novi, manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore.

Bogdanović je na sastanku potencirao značaj što skorijeg utvrđivanja stanja i broja neevidentiranih pokretnih kulturnih dobara ili njihovih elemenata koji se nalaze u muzejima na teritoriji Opštine Herceg-Novi. Ministarstvo kulture će u pogledu neposrednog utvrđivanja stanja pružiti svu neophodnu podršku da se svi eventualni propusti lokalnih ustanova kulture u dijelu nepropisnog evidentiranja blagovremeno i u skladu sa zakonom koriguju.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović u radnoj posjeti Opštini Herceg-Novi

Tokom posjete Herceg-Novom ministar Bogdanovic je obišao i JU “Gradska biblioteka i čitaonica“, tvrđavu Forte Mare, kuću Iva Andrića, muzej „Mirko Komnenović“ i prostor planiranog muzeja „Njegoševa škola“, gdje je sa direktorima i rukovodiocima ovih objekata kulture razgovarao o temama značajnim za njihovo dalje djelovanje. On je istakao da je Ministarstvo kulture na raspolaganju svim institucijama kulture, a sve u cilju daljeg razvoja kulturnog života u Herceg-Novom.

Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije